Frittelle di pesce


Sunnuntai-aamuisin Rete4-kanavalla on hieno makasiini-ohjelma, Pianeta mare, jossa tutustutaan Italian rannikkoon erityisesti kalastuksen vinkkelistä. Juontaja käy kalastajien kanssa merellä ja kalatoreilla ja laittaa saaliista myös ruokaa. Viime viikolla äkkäsin ohjelmasta idean, jota sovelsin näissä kalapaistikkaissa, frittelleissä. Ja koska tämä viikko on muutenkin ollut erityisen romanttinen, osallistun samalla mainion ruokablogin Suu auki syyskuun ruokahaasteeseen, koska aiheena on sopivasti rakkausruoka. (Osuin haasteeseen toisen mainion ruokablogin, Pastanjauhantaa, kautta.)
Tämänkaltaisia frittellejä tehdään mm.Sisiliassa ja lisäke-salaattiinkin valitsin tyypillisiä sisilialaisia aineksia: tomaattia ja pistaasipähkinöitä. Yleensä frittelleihin kai käytetään sitruunamehua, olen limetin ystävä joten vaihdoin sen sitruunan tilalle.
Jos kala ei innosta, voi aivan samalla reseptillä tehdä paistikkaita myös katkaravuista, niin reseptistä tulee hieman itämainen. Itse yhdistin katkaravut salaattiin, hempeitä kun ovat.


Ainekset:

Frittelle (n. 12 kpl) (riittää siis maistiaisia vähän muillekin kuin kahdelle rakastavaiselle)

400 g kalaa fileenä, itse käytin naselloa, eräänlaista turskaa. (siis tarkemmin tutkittuani nasello on yksinkertaisesti välimeren turska) (myös sei maistuu tällä reseptillä, takaan)
1 limetti: kuorta raastettuna(ei koko kuorta, vain muutama raapaisu) ja mehu puristettuna
tuoretta persiljaa hienoksi hakattuna
hyppysellinen suolaa
Harissa-chilikastiketta (tai chiliä) maun mukaan (riippuu miten tulisesta rakastajasta on kyse)
0,5 tl yleensä riittää

Lisäksi taikinaan tarvitset:
100 g vehnäjauhoja
0,5 dl maitoa
2 kananmunaa
2 tl suolaa
hyppysellinen sokeria

Öljyä paistamiseen

Salaatti:

Pieniä lehtisalaatin lehtiä (täällä niitä myydään "ensilehtinä")
kurkkua
tomaattia
pistaasipähkinöitä
kypsiä katkarapuja
Kastikkeeksi limetinmehua, oliiviöljyä, suolaa

Ja sitten toimeen:

1. Leikkaa kala kuutioiksi ja laita kulhoon. Mausta limetinkuorella, mehulla, persiljalla, chilillä ja suolalla. Anna marinoitua jääkaapissa n. tunti.

2. Sekoita munista, jauhosta ja maidosta löysähkö taikina, mausta suolalla ja sokerilla ja yhdistä kalakuutioihin. Jos haluat erityisen ilmavia frittellejä, voit vatkata munanvalkuaiset erikseen vaahdoksi ja yhdistää sitten taikinaan.

3. Peitä paistinpannun pohja n. tuuman paksuudelta öljyyn ja kuumenna se. Nosta kalataikinaa ruokalusikalla n. 10 cm läpimittaisiksi litteiksi möykyiksi öljyyn ja anna paistua molemmilta puolilta kullanruskeiksi. Öljy ei saa olla liian kuumaa, paistamiseen tulisi mennä n. 4-5 minuuttia, jotta kala ehtii kypsyä. Valuta frittellet talouspaperin päällä.

4. Tarjoa salaatin kera. Frittellet ovat mainioita sormin syötynä, joten rakastavaiset voivat syöttää niitä romanttisesti toisilleen!
Vinkki: lisää itämaisia vaikutteita: frittellet maistuvat erinomaisilta hapanimeläkastikkeen kera.

Ei kommentteja: