V-day

Viikko sitten niissä kaupungeissa, joissa ei vietetty Pavarottin hautajaisia, oli Beppe Grillon kokoonkutsuma toritapahtuma V-day. V tulee toivotuksesta Vaffanculo, suomeksi sanottaisiin "painukaa v***un". Tuolla toivotuksella tervehdittiin poliittista eliittiä, jonka saamattomuus ja korruptuneisuus järsii kenen tahansa oikeustuntoa.

Grillo, josta on tullut jonkinlainen kansanpoliitikko bloginsa ansiosta, sai toreille ja turuille satojatuhansia ihmisiä vaatimaan politiikkaan sääntöjä: Italian parlamentissa on tälläkin hetkellä 24, siis 24!, eri rikoksista tuomion saanutta edustajaa. Grillo ja sadattuhannet muut vaativat lakia, joka estäisi rikollisten pääsemisen parlamenttiin ja sitä kautta vaikkapa antimafia-komiteaan. (Siinä jos jossain on pukit kaalimaan vartijoina).
Lisäksi V-day vaatii lakia, joka estäisi poliitikkoja istumasta koko elämäänsä parlamentissa. Kierrätystä.
Edit:
Unohdin tärkeän seikan, lisään sen jälkikäteen. Italian poliittista eliittiä ei ole valittu; he ovat itse valinneet itsensä. Vaalijärjestelmä on nimittäin sellainen, että on äänestettävä puoluetta, ei henkilöä. Puolueet päättävät siis itse, kuka paikan saa. Vaalijärjestelmään on tulossa toki muutos, ainakin lakia ollaan laatimassa, sen pitäisi tulla esittelyyn piakkoin. Vahinko vaan, että entiset puolueet ovat pikkuhiljaa muuttamassa italialaista poliittista kenttää väkisin kaksipuoluejärjestelmäksi, uusi "demokraattinen puolue" on tekeillä oikeiston vastapooliksi. (Uuden puolueen listassa tähän mennessä on 101 allekirjoittanutta jäsentä, vaikka sen pitäisi olla Italian suurin puolue, syntyyhän se keskustavasemmiston sijoille) Siinäpähän sitten äänestät, kun pitää valita amerikkojen tyyliin kahdesta pahasta se pienempi.

Hyviä aloitteita Grillolla siis.

Poliittinen eliitti on vastannut tyypilliseen tapaansa: vaietaan tai suoraa mielipidettä kysyttäessä jaaritellaan niin, että alkuperäinen kysymys unehtuu. Myös lehdistöä Grillo piiskaa: kukaan ei Italiassa kirjoita mitään, joka OIKEASTI haittaisi poliitikkoja. Kaikenlaisia skandaalinpoikasia syntyy silloin tällöin, mutta nekin vajoavat vetiseen oikeusjuttujen suohon, josta ei saa mitään tolkkua. Oikeuskäsittelyt venyvät (ellei tapauksia sitten jo heti kättelyssä todeta vanhenneiksi; kummasti jutut tulevat aina esille vasta vuosien päästä) ja kansalaisen on mahdotonta tietää, mitä rikollistakin se oma parlamentaarikko mahdollisesti häärää ja on häärännyt.

Itse olen ilahtunut tällaisista kansalaisliikkeistä. Olen iloinen, että joku sanoo suoraan vaffanculo huonoille poliitikoille. Olen iloinen, että ihmiset kokoontuvat piazzoille ja puhuvat asioista. Olen iloinen että joku tekee jotain.

Oma vauvani on täyttänyt tässä välissä 18 vuotta. Hän voi nyt äänestää. Ketä? Vaikea olisi neuvoa, jos pitäisi.
Ehkä en koskaan hae Italian kansalaisuutta vaikka sen automaattisesti saisinkin, ihan vaan siksi, että sitten pitäisi päättää tämä äänestysasia.

Herald Tribunen artikkeli V-day:stä.
Protest unnerves Italy's political elite

7 kommenttia:

Petja Jäppinen kirjoitti...

MInä olen puhunut sellaisesta uudistuksesta, että yksikamariseen eduskuntaan valittaisiin 180 edustajaa yhden edustajan vaalipiiristä 4 vuodeksi kerrallaan ja 20 edustajaa valtakunnallisesta vaalipiiristä seitsemäksi vuodeksi.

Jos kansanedustaja haluaisi jatkaa kahden kauden jälkeen yrittämään valtakunnallisesta piiristä, hänelle tulisi automaattisesti väliin tauko erimittaisista vaalikausista johtuen.

Sari kirjoitti...

Ovela systeemi.

Suomen poliittinen eliitti on siitä hienoa, ettei sitä voi korruptiosta syyttää. Politiikot on niin kivoja, että ne harrastaa oman kunnan pussiin pelaamista ihan ilman taskurahaa.
Kun se oma kunta on jo yleensä vähän sama asia kuin omat henk. koht. intressit, pienet kun on piirit.

Sun äitis kirjoitti...

Heips!
Kiva kun tulit ilmoittautuman, minulla ei aiemminolekaan ollut Italian kirjeenvaihtajaa!

Sari kirjoitti...

No nyt kai sitten on! :)

Leonoora kirjoitti...

Sari, noita Bebbejä tarvittaisiin enemmän, ja kaikilla maailman kolkilla. Symppis ukkeli kaiketi?

Täällä sataa ja on niin syksy jotta! Siksipä katselin hieman maisemia Toskanasta blogiini.
Olen ajatellut tulla viettämään ensi syyskesällä sinne päin syntymäpäiviäni, jos luoja suo, ja omatuntoni antaa minun käyttää lentokonetta. Liftaamaan kun olen hieman liian vanha. Junat? Laivat?
No, taidan mennä jo asioiden edelle!

Sari kirjoitti...

Symppis on Beppe, ja hauskakin.

Jos tulet tänne päin käyhän kahvilla!
Tämä on sopivasti Toskanaan mennessä tien varrella, vai mitä! :)
(Ihan oikeasti, ota ihmeessä yhteyttä, jos ja kun olet tulossa. MUtta ehkä sitä ehtii tässä vielä suunnitella, tosiaankin.)

Leonoora kirjoitti...

Lämmin kiitos. Palaan asiaan, kunhan se on ajankohtaisempaa.