Erratico glaciale*

Hiisi vieköön.
Tänään on laskiainen, siis karnevaalin huipennus. Karnevaali ei kuitenkaan tänä vuonna innosta minua ollenkaan, en tiedä miksi. Näyttää siltä, että Venetsiassa olisi tänä vuonna erityisen hienosti järjestetyt kemut (teemana aistit), ja että muutenkin hallituksen kaatuminen on tuonut lisäpontta Viareggion karnevaalikärryjen ironiaan. Mutta kuten sanottu, olen ihan pihalla tästä touhusta.

Pitäisi kai edes hernekeittoa ja laskiaispullia laittaa. Tai laskea peffamäkeä vaikka portaita alas.

Viimeviikolla oli Modenan oman pyhimyksen, S. Geminianon juhla. Sen ansiosta saivat teinit taas muutaman päivän vapaata (juhla oli torstaina, joten tietysti perjantai ja lauantaikin oli vapaapäiviä) joten juhlaa riittäisi, jos kehtaisi. Juhlinta nyt kuitenkin on lähinnä sitä, että keskusta täyttyy markkinakojuista.
Jos olisin eilen kyennyt edes viikkomarkkinoille, olisin voinut käydä kuvaamassa Ghirlandinan, tuomiokirkon tornin. Sitä ollaan restauroimassa, ja kerrankin kunnalliset virkamiehet saivat HYVÄN idean. Telineitä ei peitetä tavalliseen tapaan jättimäisellä tornin valokuvalla (kuten useissa muissa restaurointikohteissa on ollut tapana) , vaan tornia peittää moderni taideteos.
Mimmo Paladinon.
Minulla siis ei vielä ole asiasta autenttista valokuvaa, mutta kaipa sen joskus saan otettua. Kun tämä melkeinflunssa ja yleinen väsy väistyy.

Jaahas, nyt tuli aamupalaa. Kokovilja croissantteja hunajatäytteellä. Minua hemmotellaan!

*hiidenkivi

6 kommenttia:

Bu Jormanen kirjoitti...

Carne vale = ilman lihaa?

Leonoora kirjoitti...

Pitkiä pellavia!
Huudettiinko niin mäkiä laskettaessa? Jotenkin tuo sanonta tuli vain laskiaisen yhteydessä mieleeni! Eli hauskaa karnevaalipäivää joka tapauksessa!

Juhana Harju kirjoitti...

Oonpas siis melkein kateellinen. Olisi hienoa osallistua Venetsian karnevaaleihin.

Rita kirjoitti...

Blogikaveri Hannelen laskiaispullat ja muu höpinä herkuista sai minut tänään ostamaan kaupasta pari laskiaispullaa. Toivottavasti eivät asetu vyötärölle pysyvästi.

Kiitti sanakirjalinkin tuomisesta. Heh, olin jo ehtinyt sen sinun blogistasi aikaisemmin napata :)

Ripsa kirjoitti...

Kuule Sari, onko se sieltä Modenasta tuo suht. kohtalaisen käypä viinietikka, jota ainakin meidän perhe käyttää?

Yritettiin tiirailla Italian karttaa, joka on National Geographic tekemä, painettu tietenkin, mutta siellä ei ollut selitystä eri kokoisin kaupunkien pisteisiin.

Onko Modena lähempänä Tamperetta (n. 200 000 asukasta muistaakseni) vai Vaasaa (n. 60 000 asukasta)? Se kyllä näkyi kartasta että olette keskellä maanviljelysseutua. Mahtaa olla hienoa saada tuoretta kaikkea hyvää, minä ainakin olin hyvilläni sen ainoan kerran kun siellä olen ollut. Oliiviöljyä kannuun naapurikukkulalta ja kylän viiniä kaupasta!

Sari kirjoitti...

Bu:
carnevale sanan etymogiasta sen verran, että tietääkseni sen arvellaan johtuvan joko latinan "carnem levare" (jätetään liha pois, tai Carnalia-nimisestä roomalaisten saturnuksen kunniaksi järjestämästä juhlasta, tai sitten "carrus navalis", laivan muotoisista kärryistä, joita roomalaiset käyttivätpuhdistusriiteissä.
(Jostain luin jopa version, "carne, Vale", joka olisi jotain sellaista kuin "Liha, Heippa vaan")

Leonoora:
en ole itse koskaan hihkunut pitkiä pellavia, mutta niin kai joskus tehtiin laskiaismäessä.

Juhana:
joka vuosi suunnittelen tekeväni päivän reissun VEnetsian karnevaaleihin, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi. TÄnä vuonna näin vain tässä Modenan lähella, FOrmiginessa muutaman karnevaalikärryn. Siinä oli meikäläisen karnevaali...että si siinä nyt kadehtimista sinänsä oikein ole! :)

Rita, itse aion leipoa viikonloppuna pullaa. Kyllä sitä nyt yhdet laskiaispullat pitää saada!

Ripsa:
meillä on tuon lähiruoan kanssa kyllä siitä hyvä tilanne, että normaalista supermarketistakin saa paikallista tuotetta (jos rajana pidetään n. 150 km) aika kiitettävästi. Joskus olen jotain paikallisia viinejä saanut suoraan tuottajilta, öljyä ei täällä ihan lähellä tuotetakaan.
Kyllä se Balsamico on ihan täältä kotoisin. Pitää kyllä olla tarkkana merkin kanssa, on nimittäin paljon huijareita liikkeellä. Balsamicon imitoijat laittavat siirappia ja ties mitä, jotta tuote vaikuttaisi kypsytetyltä. Se aito ja oikea onkin sitten taivaallista.

Modenassa on muistaakseni suunnilleen 180.000 asukasta, provinssissa yhteensä kai suunnilleen puoli miljoonaa.
(tarkalleen 670.000, näköjään)

Modenan ympäristö on maanviljelys-seutua. Hedelmiä ja viljaa, sikoja ja maitoa. Nälkä ei pääse tulemaan.