Huuhaa ja piipoo


Feng Miau-puutarha

Tällä viikolla olemme viettäneet (hieman pakotettuina) televisiotonta viikkoa.
Se on merkinnyt dvd-varaston inventaariota, lukemista ja radion kuuntelua. Sinänsä ilman telkkaria voi elää aivan mainiosti, mutta hieman ikävä on jo kokki Ramsayn kiroilua. Huomenna korjausmies tulee laittamaan antennin kuntoon, joten viikonloppuna ei tarvitse enää keksiä älykästä iltatekemistä.

Televisiottomana olen lukenut vähän mitä käteen on illalla osunut. Ne kaksi ja puoli sivua ennen nukahtamista kun voi olla mistä kirjasta hyvänsä; oikeastaan parempi jos kirja ei ole liian kiinnostava ettei virkisty nukahtamisen sijaan. Eilen illalla nukahdin "How to feng shui your garden" kädessä. Ei siinä mitään, ihan kiinnostava kirja ja kuvatkin oli kauniita. Mutta se huuhaan määrä. Olen aika suvaitsevainen kaiken huuhaan suhteen (jopa viljapeltojen rinkuloita tutkivia ymmärrän, tai suvaitsen, miten vaan) mutta ihan kaikkea ei jaksa; kiinalainen horoskooppi, jin ja jang, viisi elementtiä ja ilmansuunnat kun yhdistetään, niin saadaan sellainen soppa että. Monet ideat feng shui-filosofiassa on toki tällaiselle länsimaiselle jääräpäällekin ihan järkeenkäypiä, mutta ..huuhaa.

Päivällä olin jo ihmetellyt ramadania viettävien elämää, kun pitää kesäkuumalla (täällä on on vielä melki kolkyt astetta) olla juomatta ja syömättä koko päivä. Eräs oppilaani minua valisti, ja ihan ookoo kai se on, jos uskoo puhdistuvansa. Mutta että pyörtyillä verensokeri nollassa ja kroppa kuivana kuin näkkileipä. Jos en uskalla huuhaaksi sanoa, niin ei tuo ihan järkevääkään ole.Vaan eihän sen uskonnon tarvitsekaan, kai, olla järkevää; ainakin suurin osa uskonnoista on aika piipoo, kun niitä oikein ajattelee.

Sillä eikös kotiin tultua ollut postilokerossa varsinainen piipoo: jehovan todistajien Herätkää! Lueskelin sitä portaita kiivetessäni. Siinä todisteltiin, että heistä kerrotaan paljon vääristeltyä totuutta vaikkapa netissä, mutta että aika moni on muuttanut käsitystään tutustuessaan henkilökohtaisesti jehovan todistajaan/jiin. Niinpä niin. Se vielä puuttuisi, että kristuksen sanaa muille jakavat olisivat pahiksia ja kelvottomia ihmisiä. Olen minäkin tuntenut henk. koht. jehovan todistajia, eikä ole mitään pahaa sanottavaa, päin vastoin. Ei se, että seuraajat on kunnon ihmisiä, ole kuitenkaan minkäänlainen syy liittyä uskonnolliseen tai ideologiseen porukkaan. Kuten sanottu: on ne viljapeltojen ympyröitäkin tutkivat tyypit varmaan enemmistöltään ihan kivoja ihmisiä. Ei se tarkoita että lähden porukalla niitä ympyröitä tutkimaan.

Tämä viikko on siis vahvistanut: ei tule minusta kiinalaista, musulmaania, jehovan todistajaa tai ulkoavaruuden olioiden ihmetekojen ihailijaa. Olen sitten toistaiseksi edelleen ihan itsekseni huuhaa ja piipoo.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No just joo, olen päässyt itsekin siihen tulokseen että

a) jokainen voi olla vain oman uskontonsa ateisti (mitä se sitten tarkoittaakin) ja

b) kun tuttavapiirissämme on henkilöitä jotka ovat 1) buddhalaisia käännynnäisiä, 2) kasvissyöjiä, 3) steinerilaisia, 4) rokotusten vastustajia 5) jotka uskovat vakaasti homeopatiaan ja luontaishoitoihin, niin seurauksena tästä jo kuuluminen yksittäin mihinkään edeltämainittuun ryhmään saa huuhaahälyttimeni piippaamaan.

Kuuntelin just päivä pari sitten uimarannalla naista joka selitti ystävilleen erivärisistä auroista, ja toivoin paikalle Margherita Hackin jumalaista ilmestystä joka lähettäisi koko porukan affanc... :D

Ripsa kirjoitti...

Arkitehti, kukaq on Margherita Hack?

Kyllä semmoista tännekin joskus tahdottaisiin. Mormonit on oma lisäryhmänsä. Ne tunnistaa vieläkin niiden kolkkapoika-habituksesta. Se jos mikä on ällistyttävää.

En ole käynyt Salt Lake City'ssä kuin siinä linja-autoasemalla, jossa Greyhound kävi tankkaamassa ja minulla oli kova kuume läpi koko Amerikanreissun, mutta sen sijaan tapasin lentokoneessa matkalla New Yorkiin pari suomalaista mormonityttöä, jotka olivat jostain syystä pukeutuneet makeisiin kirsikan, päärynän ja vadelman värisiin ja näköisiin hepeneisiin, olivat suomalaisen sulovaaleita ja ihania ja onnettomuudekseni jouduin yrittämään pyytää heiltä apua kun yhtäkkiä olinkin Kennedyn lentokentällä ilman että kukaan oli ottamassa vastaan.

He sanoivat että onhan täällä Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys, jolla on yömaja. Hirvitti. Onneksi oli pikkuserkku paikalla ja otti hoiviinsa. Manhattanilla, 119 katu ja Riverside Drive, eli Upper East Side.

Elämäni olisi päätynyt oudosti jos olisin joutunut yömajaan. Olen siitä aivan varma, olivat ne likat sitten oikeasti mormoneja tai vaan amerikkalaisuuden oikein väärin ymmärtäneitä pölvästejä.

Kyllä heitä riittää.

Anonyymi kirjoitti...

Margherita Hack on astrofyysikko ja ateistien & vapaa-ajattelijoiden yhdistyksen kunniapuheenjohtaja, jota käytetään talk-show-ohjelmissa virallisena skeptikkona. Kasvissyöjä sentään hänkin :)

Ripsa kirjoitti...

Arkitehti, kasvissyönti on kyllä ihan rationaalista toimintaa, IMHO. En tosin itse ole täydellisesti sitä, mutta melkein.

Sari, Maijako se siellä Feng Miau-patiolla tai parvekkeella? Kivaa että mietitte kumppanin etsimistä hänelle.

Meillä Lidia on vieläkin sekaisin Allu-kissan kuolemasta ja sitten häviämisestä. Allu-kissa tuli tänään pahviuurnassa kotiin. Täällä haisee vähän palaneelta, oudolta, mutta ei pahalta.

Me joudutaan miettimään nyt Lidian kaverin kaipuuta tässä. Nyt täytyy kuitenkin opetella olemaan kolmisteen vähän aikaa, niin että voidaan keskittyä Lidiaan, eikä Allun hoitaminen vie aikaa häneltä.

Tuntuu kovasti vaikealta vieläkin ajatella viime viikon tapahtumia. Ja Lidia on löytökissa, joten emme tiedä mitään hänen taustastaan. Kissat ovat joskus vaikeasti käsitettäviä otuksia. Jokainen on oma persoonallisuutensa.

Rita kirjoitti...

Feng Miau :D

Isompaa huuhaata minäkin vierastan mutta pienempi olkoon. Joku vuosi sitten tutustuin kotiovellani yhteen jehovantodistajaan ja jatkoimme tutustumista aina kun hän käväisi tuomassa lukumateriaalia milloin kenenkin todistajaparinsa kanssa. Hän muutti vuosi sitten muualle mutta sovimme että joku käy aina pistämässä postilaatikkooni heidän lehdet. Sanoin että ovella keskusteluja en enää toivonut lisää.

Tämä on virkistävä muutos siihen nuoruusaikani vastenmielisyyteen jonka sain silloisella kotiovellani j-todistajiin. Edelleenkään en silti ole uskovainen, ja jos olisin, en olisi jehovantodistaja. Enkä katolinen. Enkä muslimi. Enkä luterilainen.

Sari kirjoitti...

Oma pinnallinen selitykseni on, että on kiva uskoa edes johonkin järjenvastaiseen, kun kaikki järjellinen elämä on välillä niin ankeaa.

Luin joku aika sitten Richard Dawkinsin "The God Delusion" kirjaa ja lopetin aika pian kesken; kyseisen ateistin logiikka oli mielestäni aivan yhtä tötteröstä kuin monen uskonnollisen fanaatikon.(Hän tosin kielsi olevansa fanaatikko, koska hänen "intohimoinen vastustuksensa" perustuu todisteisiin, ja hän on valmis muuttamaan mielensä jos uusia todisteita esille tulee)
Esimerkki:
kirjan alussa hän vastasi kriittisiin kysymyksiin, joista yksi oli väite siitä, että uskonto on "inhimillistä"; että ihminen jossain määrin tarvitsee uskontoa. Esimerkiksi lohduksi kuoleman kohdatessa.
Dawkins torjui väitteen sanomalla jotenkin niin, että myös ateisti voi lohduttaa ja sanoa hautajaisissa jopa paljon kauniimpia ja koskettavampia asioita kuin rukous. Lisäksi hän yksinkertaisti raa'asti: en usko ollenkaan ihmisten tuntevan lohtua vain siksi, että he uskovat kuolemanjälkeiseen elämään tai paratiisiin. Luulen että kyseessä on paljon monimutkaisempi psykologinen prosessi, johon liittyy yhteisöllisyys, tradition tuoma jatkuvuuden tunne, surun kanavoituminen jne jne.
Mielestäni on aivan yhtä turhaa todistella sitä ettei jumalaa ole kuin jumalan olemassaoloakin.

Siis vaikka en huuhaata kestä, en menisi sanomaan enkeleihin uskovalle että hän on lapsellinen tai typerä, koska enkeleitä ei ole todistetun olevan olemassa(vaikka niin ajattelisinkin). Siis vaikka en itse jotain uskokaan, voin uskoa jonkun toisen uskovan.

Jos sen sijaan näen uskonnon olevan suoraan vahingollista(kuten se usein tuntuu olevan), tai jos uskonnon varjolla johdatetaan ihmisiä harhaan, on mielestäni siihen puututtava. Sekään ei kuitenkaan ole mielestäni looginen syy kieltää kaikki uskonnot.

Eipä ole helppoa olla samalla suvaitseva ja ymmärtävä ja kuitenkin pitää periaatteistaan kiinni...

Ja kaikkeen löytyy maailmasta se "toinen näkökulma",katoskaapa vaikka tätä:
< a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth_Society"> maa on lätty-yhdistys< /a>

Rita kirjoitti...

Kiinnostavaa!

Yhden kuvakulman kiihkoilijijoita en jaksa kuunnella tai lukea. Dawkinsissa en päässyt alkua pitemmälle vaikka eräs (kiihkomielinen) ystäväni kovasti yritti suositella.

Menen käväisemään antamassasi linkissä...

Rita kirjoitti...

Linkki ei vienyt minnekään... :(

Sari kirjoitti...

http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth_Society