Grand tour

Lomat on siis auttamatta ohi ja on aika postata tämänvuotisen maakuntamatkan kuvia. Tällä kertaa kiersimme Marchen ja Umbrian maakuntia.
Kuvien autenttisuuden varmistaa joka kuvassa esiintyvä musta tahra(linssillä aina joku hiekanjyvä tms.), josta on muodostumassa meikäläisen kuvien vesileima.

Sirolo.
VuoristoonTämä ei ole oikeasti luolasta. Sisäänkäynnin seinästä vaan. Luolissa ei saa ottaa minkäänlaisia kuvia.


Maailman kolmanneksi suurimmat tippukiviluolat.
Luostari ja museo. Museon vetonaula on paikallinen iktiosauruksen fossiili.
Fabrianossa iltakävelyllä
Fabrianon kissoja
O sole mio katusoittajan esittämänä, Perugia
Uskomatonta kivityötä, Perugia
Pulu katselee turisteja, jotka ottavat ryhmäkuvia, Perugia
Satoja vuosia tässä salissa on kokoonnuttu, Perugia
Katu, Perugia
Näkymä Perugian keskustasta
Etruskien kaivoon pääsi sisään


Trasimeno-järven rannalla
Seilattiin lautalla järven keskellä sijaitsevalle saarelle


Saaren taloissa oli persoonallisia ovikelloja

"Hyvän kuoleman" käytöstä poistettu kirkkoIsola Maggioren ainoa katu


Saari vaikutti lähes asumattomalta, jotain liikettä sentään oli

Sää oli mainio


Ei jääty kalastamaan
Aloitimme maakuntamatkan Sirolosta, joka on pieni mutta kaunis. Tunnelma oli jo hieman kesän loppua enteilevä, rannoilla oli kyllä kansaa ihan kiitettävästi. Riminin tasaisille rannoille tottuneille Sirolo, kuten muutkin Anconan eteläpuolen paikat, on eksotiikkaa kukkuloineen ja huikeine näkymineen.

Yöpymispaikkamme oli kuitenkin sisämaassa, koska pääkohteemme oli Frasassi ja sen tippukiviluolat.

Luolat olikin unohtumaton elämys. Oli todella merkillistä todeta, miten aivot havaitsevat etäisyyksiä ja kokoja ihan eri tavalla normaalista poikkeavassa ympäristössä. Opas arvuutteli miten suuri eräskin madonnaa muistuttava stalagmiitti oli; se näytti n. 30 cm korkealta ja omien aivojeni mukaan se oli n. kymmenen metrin päässä. Oikeasti se tietysti oli kaksi metriä korkea, 80 m päässä. Pääsali oli niin suuri, että siihen mahtuisi Milanon tuomiokirkko, mutta suuruutta oli todella vaikea arvioida.

Kyldyyriä päätimme ihailla Perugiassa, ja vieläkin pohkeita pakottaa. Perugia näetsen sijaitsee kukkulalla ja kadut on yhtä ylös-alas-ramppaamista. Mutta ei se haittaa, näkemistä on todella paljon. Parituhatvuotisesta kaivosta lähtien. (Emme olisi menneet koko kaivoon ellei sen pääsylippu olisi sisältynyt toisen museon maksuun; olihan se kiinnostava insinööritaidonnäyte. Kylmä, pimeä ja märkä, kuten kaivot yleensä)

Loppumatkan luontoretki oli hetken päähänpisto, päätimme mennä Trasimenon järvelle kun kerran sinnepäin satuttiin.
Järvi oli mukavan rento paikka. Ehkä sellainen pienen skaalan Garda. Lauttamatka Isola Maggiorelle oli mukava iltapäiväretki.

Jos tämä matkakertomus vaikuttaa harvinaisen sekavalta mutta lyhkäiseltä, johtuu se siitä että olen jo toisella aivopuoliskolla huomisen hommissa. On nimittäin viikon leiri edessä ja vaikka homman pitäisi olla suunniteltu, tuntuu siltä etten ole henkisesti valmis koitokseen.

Menen tästä meditoimaan. (Ja syömään, sekin voipi auttaa)
2 kommenttia:

Iines kirjoitti...

Kiitos matkakertomuksesta, Sari, hyvin selvitit reissun pääantimet.

Huokailen täällä kaihosta ja ihastuksesta: miltä tuntuu asua maassa, jossa on noin rikas ja vanha kulttuuri. Etruskien kaivo. Olen myyty tällaisen aarteiston edessä. Perugia. Jo nimikin henkii vähän muuta kuin jokin Takahikiä.

Hyvät kuvat. Tuon tahran voisi poistaa sellaisella tahranpoistovälineellä, riippuen tietysti kameran mallista. Järjestelmäkamerassa on oma ohjelmansakin poistoon, ja sitten on siis semmoisia puhdistussuteja, joilla voi varovasti sutia objektiivin aukosta sisään.

Ja nyt koetan, selviänkö tuosta kommenttikerberoksesta. Aina en ole selvinnyt. Mutta siis, mukava matkakertomus.

सारी kirjoitti...

Ihan hengastyttää aina nämä reissut, kun tuntuu että on niin paljon kaikenlaista nähtävää ja koettavaa ettei kykene hahmottamaankaan kaikkea.
Suomessa kuljen kyllä sielläkin ihan turistina.

Tahrat on jo ihan vitsi, kun onnistun ikuisesta puhdistamisesta huolimatta hankkimaan aina uusia pölyhiukkasia linssiin. Jätän sitten kuviinkin nuo satunnaiset töplät, vaikka saisihan ne jälkikäsiteltyä pois.

Haluaisin heittää kerberoksen manalaansa, mutta olen usein pitkäänkin kirjoittamatta ja silloin spämmärikommentoijat hyökkäävät.