Viimeisen kahden viikon aikana

...on kuulemma kuollut haaksirikossa siirtolaisia jossain välimeren suunnalla. Onneksi Suomi ehtii pian apuun. (Kyllä, tämä on sarkasmia)
YLE:n uutinen

En tiedä koskettaako asia minua mitenkään, olen Elysiumin asukas. Tuossa taannoin näkemässäni elokuvassa vain rikkaat asuivat avaruusasemalla, joka muistutti lähinnä jättimäistä golf-osaketta Floridassa. Elysiumissa elämä jatkui ikuisesti: ihmiset olivat kehittäneet jonkinlaisen skannerointi-tekniikan, jolla mikä tahansa vaiva korjattiin hups vain molekyylitasolla (tai oliko se peräti atomi). Ja kaikki maan pinnalle jääneet yrittivät keinolla millä hyvänsä päästä Elysiumiin "korjattavaksi".
Elokuva oli hiukan kömpelösti osoittelevaa kritiikkiä amerikkalaista, tai oikeastaan länsimaista siirtolaispolitiikkaa kohtaan, ja elokuvana keskinkertainen. Mutta valitettavasti liiankin realistinen. Näin  Ely...Euroopasta käsin Välimeren haaksirikkoiset näyttävät ihan samalta kuin Elysiumiin huterilla avaruussukkuloilla lentävät "laittomat". Hui, siellähän on sellaisiakin, jotka teeskentelevät olevansa pakolaisia, maksavat tuhansia euroja rikollisille jotta pääsisivät piileskelemään tänne golf-osakkeen vihreille kummuille.

En ole kovin kestävä elysialainen, koska tunnen pahoinvointia tilanteesta. Olen jopa välttänyt uutisia viimeaikoina, koska tiedän että niissä näytetään arkkurivejä tai ensihätään mustiin jätesäkkeihin sullottuja ruumiita. En kestä katsoa, koska en tiedä mitä voisin tehdä. En tietäisi mitä tehdä vaikka asuisin Lampedusalla. Tiedättekö muuten mitä paikalliset kalastajat sanovat siirtolaisalusten pelastamisesta? He eivät tiedä uskaltaako ottaa merihätään joutuneita kyytiin, etteivät joutuisi lain kouriin ihmiskaupan suosimisesta. Kuulostaa tekosyyltä, mutta jos olisin kalastaja, en varmaan uskaltaisi ollenkaan lähteä merelle, ettei tarvitsisi nostaa kalaverkoilla lasten ruumiita saaliin seassa. Jos asuisin Lampedusalla, en kai uskaltaisi avata oveakaan, ettei taas tarvitsisi katsoa silmiin hengissä säilyneitä teinejä joiden nälkää ja janoa voi helpottaa vain hetkiseksi. Kadonneita omaisia en osaisi heille takaisin antaa.

Täällä Elysiumissa on niitä, joiden mielestä on toimittava ihan samoin kuin Jodie Fosterin henkilöhahmo elokuvassa: ammutaan siirtolaiset tuusannuuskaksi (annetaan niiden hukkua). Eihän meillä ole eurooppalaisillekaan tarpeeksi töitä, mistä me keksitään kaikille näille laittomille elinkeino. Joudutaan vielä antamaan katto pään päälle, ruokaa ja koulutusta, ihan ilmatteeksi.


Ikävä kyllä, vain elokuvassa sankari-messias uhraa itsensä saattaakseen kaikki maan asukkaat laillisiksi kansalaisiksi. Oikeassa elämässä sankarit menevät pariksi kuukaudeksi meripelastamaan siirtolaisia, ja kymmenet tuhannet jatkavat elämäänsä laittomuudessa, ilman ihmisoikeuksia.

3 kommenttia:

सारी kirjoitti...

YLE:n keskustelusta käy ilmi, että suomalaiset ainakin teitävät mitä pitäisi tehdä: aita Lampedusan ympärille. Just.

Ripsa kirjoitti...

Sari,

silloin kun viime viikolla Lampedusan ulkopuolella hukkui paljon siirtolaisia, YLEn pääuutiset lopettivat yhdeksi päiväksi sen "laiton"-etuliitteen.

En yksinkertaisesti käsitä sitä, että kun Israelin ja arabien välinen konflikti on kestänyt jo yli puol vuossataa, että tämä "arabikevät" seurauksineen tuli niin tavattoman yllättäen Euroopalle. Ja eikös niitä hermokaasujakin käytetty ekan kerran Euroopan I maailmansodassa?

Työtä olisi mutta rahat makaavat salaisilla pankkitileillä, se kai on ollut tilanne jo pitemmän aikaa. Tuo siinä just on: kukaan ei tiedä mitä vois tehdä.

Huomasitko, että Suomi lähettää lentokoneita katselemaan mahdollisia pakolaislaivoja?

Arkitehti kirjoitti...

Minulla on näiden kermaperseiden kommenteista johtuva krooninen pahoinvointi.