Veitsenteroittaja


È arrivato l'arrotino! Arrota coltelli, forbici, forbicine, forbici da seta, coltelli da prosciutto! Donne, è arrivato l'arrotino e l'ombrellaio; aggiustiamo gli ombrelli! Ripariamo cucine a gas: abbiamo i pezzi di ricambio per le cucine a gas. Se avete perdite di gas noi le aggiustiamo, se la cucina fa fumo noi togliamo il fumo della vostra cucina a gas. È arrivato l'arrotino!

Veitsenterottaja on täällä! Teroitetaan veitset, sakset, pikkusakset, silkkisakset, kinkkuveitset!
Rouvat, veitsenteroittaja ja sateenvarjonkorjaaja on täällä; laitamme sateenvarjot kuntoon!
Korjaamme kaasuhellat: meillä on varaosat kaasuhelloihin!
Jos hellassanne on kaasuvuoto, me korjaamme sen, jos hellanne savuttaa, poistamme savun.
Veitsenteroittaja on täällä!

Tuohon huutoon heräsin tänä aamuna, kun se kajahti makuuhuoneen ikkunan takaa. Veitsenteroittaja oli kierroksellaan autollaan joka kailotti suoraa mainontaansa kaiuttimista. Omalaatuista tuossa mainoskailotuksessa on se, että sen on melkein identtinen joka puolella Italiaa. Löysin netistä jopa tämän äänitteen, ja vannon, että se kuulostaa ihan täsmälleen samalta kuin tämänaamuinen huuto!
Arrotinon iskulause mp3

Arrotinon ammatti on ikiaikainen, koska ennenvanhaan veitsiä kannatti teroittaa ja sateenvarjoja korjata. Arrotinot olivat alunperin vuoristolaisia, jotka tekivät talvisaikaan tätä kiertävää työtä lisäansioksi. Ammatti on yksi niistä harvoista, jotka siirtyivät (ja luultavasti siirtyy edelleenkin) isältä pojalle. Kun etsin tietoja arrotinoista, löysin kivan artikkelin blogista "Il dottor Stranoweb", jota pitää roomalainen journalisti, ja siinä sanotaan, että koko Italiassa on enää 514 arrotinoa.Minusta onkin aika viehättävää, että niistä muutamista harvoista arrotinoista, jotka enää on jäljellä, yksi kiertää juuri meidänkin korttelissa.

Kun mieheni oli lapsi, arrotino kulki polkupyörällä, jonka mekaniikkaan kuului, että se muuttui teroituslaikan pyörittäjäksi; kivilaikka oli yhdistettävissä polkimiin hihnalla. Nykyisin teroituslaikka toimii tietenkin auton moottorin voimin.
Pitäisiköhän seuraavalla kerralla yrittää herätä vilkkaammin, ja ottaa kuva tästä katoavan perinnetyön tekijästä?

kuvalähde: http://www.cjargne.it/images/arrotino.jpg

Edit: korjasin mainostekstin niin, että se vastaa ääniversiota.

Ei kommentteja: