Pwy ydych chi? *


Keksin tässä kivan kesäharrastuksen. Opiskelen kymriä BBC:n mainioiden kielikurssien avulla. Katsotaan nyt, miten pitkään innostus jatkuu. Pitäisi kai heti mennä Cardiffiin kokeilemaan taitojaan, jottei alkuinnostus sammahda het'pittäin. Varsinkin kun kukaan muu lähipiirissäni ei ole innostunut kielen harjoittamisesta, ellei lasketa hihittelyä hassuille sanoille(mm. viisi on kymriksi pump, lausutaan pimp) ja kiinnostusta kymrinkielisiin kiroihin (Cer i'r diawl (kerrirdiaul)- mene helvettiin).

Tänään oltiin sivu-osallisina pienessä liikenneonnettomuudessa, kun mentiin tyttären kanssa keskustaan bussilla. Bussikuski oli ajaa skootterin päälle, ja skootteria kuljettanut poika joutui väistämään sellaisella äkkiliikkeellä, että kaatui kyljelleen. Bussikuski osoitti pöyristyttävää epä-ammattimaisuutta ja vielä pöyristyttävämpää oman persuksen suojeluintoa. Ensinnäkään hän ei heti pysähtynyt auttamaan poikaa, vaan pojan oli tultava itse haukkumaan kuski pataluhaksi seuraavalle pysäkille, joka oli rautatieasema. Lisäksi en kuullut edes anteeksipyyntöä, vain selittelyä. Ja kuskin kolleega tuli kaiken lisäksi muka todistelemaan, että syy oli pojassa itsessään, vaikka vasemmalle kääntyvä bussi jarruttikin aika äkisti ennen pojan kaatumista eikä suinkaan ollut pysähdyksissä, näin voin todistaa kyydissäolijana. Kun bussikuski sitten meni ulos selvittämään tapahtunutta, hän ei sanonut matkustajille mitään (minusta olisi ollut asiallista edes jotenkin selittää tilannetta) vaan luikahti kolleegoineen skootteripojan luo kuin koira veräjästä ja jätti meidät matkustajat pällistelemään ja ihmettelemään.

Me A:n päätimme hetken päästä jatkaa matkaa jalkaisin ja poistuimme bussista; ajattelin, että ihan tarpeeksi todistajia oli jo paikalla, enkä olisi voinut sanoa muuta kuin sen, mitä edellä kerroin. Onneksi poika pääsi säikähdyksellä, toivottavasti välinpitämätön kuski saa edes kunnon sakot.

Kävelimme sitten lopulta A:n kanssa kilometritolkulla, kun vauhtiin päästiin; vaikka onkin kolmisenkymmentä astetta lämmintä, niin puolipilvinen ja hiukan tuulinen sää teki kävelystä oikein miellyttävän. (Varsinkin kun syö samalla kookos-ananas tuuttia).

Nyt pitäisi siivota, mutta tekee mieli kuunnella vielä vähän kymriä.
Hwyl fawr!
(huil vaur)

...eli moi!

*otsakkeessa kysytään "kuka sinä olet?". Lause kuulostaa suunnilleen tältä: puiiödicchhii
Alan ymmärtää, miltä suomen kielen on kuulostettava vieraassa korvassa.

Kuvalähde: http://lyberty.com/encyc/articles/cardiff.html

Edit. Luulin että walesin kieli on suomeksi gael, niinkuin skottikin, mutta onneksi tarkistin! Kymrihän se on. Kiva nimi!

1 kommentti:

Petja Jäppinen kirjoitti...

Sukunaistyttö puhuu kimrua ja noin 8 muuta kieltä.
Ei hän tyhmä ole, vaan vain kovin nuori.