Faktahomma

Hm, melkein viikko sitten piti lähteä matkailemaan, mutta tässä vielä jökötetään. Sää muuttui kurjaksi ja autoa piti korjata, yllättäen mies sai ajan erikoislääkäriltä ja pankkiasioitakin on pitänyt hoitaa. Jos siis meikäläisen loma loppuu ennen kuin reissu alkaa, on minun tyydyttävä katselemaan viimevuotisia valokuvia kunnallisen uimalan altaan reunalla...tai miksi en tarkistaisi, mitä netti tarjoaa italianmatkailijalle.
Hmm, MTV3 on tunnetusti matkailijan ykköstiedonlähde, katsotaanpa mitä se maasta kertoo:

Faktat
05.04.2004 18:07

Italiassa on paljon luonnonkauniita maisemia, värikästä historiaa ja kiinnostavaa kultturia. Maan kulinaristiset elämykset ja temperamenttinen kansa eivät jätä ketään kylmäksi.

Hienosti tiivistetty!

Aluejako

Lombardia: maan luoteisosassa; mm. Italian Riviera sijaitsee siellä. (siis mitä mitä mitä, tämä tulee kyllä lombardialaisillekin yllätyksenä; liguriaa ei enää ole!?)

Venetsia: maan koillisosassa; vahva paikallinen leima, merkittävät saksalais- ja slovenialaisvähemmistöt.

Toscana: kuuluisa kumpuilevasta maastostaan.

Kalabria: Italian eteläosassa.


Ja tässähän ne alueet sitten olivatkin...?!

Saariryhmät
Sardinia: Välimeren saari, jolla on omaleimainen kulttuuri.

Sisilia: Tunnettu saari Sardinian eteläpuolella.

Ja saariakaan ei ole kuin kaksi.

Kulttuuri

---

Renessanssi syntyi alun perin Italiassa; ajanjakson neroihin kuuluvat mm. Leonardo da Vinci, Michelangelo ja Rafael. Italia on ollut myös oopperan suunnannäyttäjä Verdin, Puccinin ja Mascagnin kaltaisine säveltäjineen, eikä elokuva-alakaan ole jäänyt paitsi italialaisista lahjakkuuksista.

Ja minä synnyin alun perin Suomessa.

Historia

Italian niemimaalla on ollut lukemattomia valtakuntia, mutta lähes kaikki niistä ovat tuhoutuneet. Italia yhdistettiin vasta 1860-luvulla yhdeksi valtioksi.

Taas hienosti tiivistetty!

Tärkeitä vuosilukuja

1870: Italia yhdistetään.
1922: Mussolinin johtamat fasistit nousevat valtaan.
1929: Lateraalisopimus Vatikaanin kanssa.
1936: Italia valtaa Abessinian.
1943: Mussolini syöstään vallasta ja Italia antautuu.
1946: Siirrytään monarkiasta tasavaltaan.
1984: Vatikaanin ja Italian konkordaatti.
1992: Laaja korruptiotutkinta käynnistyy.
1993: Valtiosääntö uudistetaan.
1997: Albaanipakolaisaalto.


Vieläkin Italia kamppailee selvitäkseen vuoden 1997 albaanipakolaisaallon seurauksista.

Nähtävyyksiä

(otteita:)

Garda, Etelä-Euroopan suurin järvi, muodostaa keitaan muotipääkaupunki Milanon ja kanavien Venetsian välissä. Järven rannat ovat huikaisevan kauniit ja kalliot tuntuvat syöksyvän suoraan kirkkaansiniseen veteen.

Koillis-Italian Dolomiitit kuuluvat jyrkkine vuorenseinämineen ja kukkivine niittyineen Alppien kauneimpaan osaan. Eräs alueen vetonauloista sen vaihtelevan luonnon lisäksi kiehtova kulttuuri. Täällä Italia ja Itävalta sekoittuvat sekä ruuan, rakennustaiteen että kielen suhteen.

Suosituimmat rantalomakohteet sijaitsevat Kukkaisrivieralla Ranskan rajan tuntumassa sekä Adrianmeren rannikolla. Kaupunkien maalauksellista vetovoimaa lisää se, että italialainen ravintola- ja kahvilaelämä on onnistuttu säilyttämään siitä huolimatta, että nämä kohteet ovat matkailijoiden suosiossa.

(Matkailijathan tunnetusti eivät ollenkaan käytä kyseisiä palveluita.)

Etelä-Italia on maan tuntemattomin osa. Apulian, Basilicatan ja Molisen kaltaisilla seuduilla on paljon historiallisia nähtävyyksiä, joista kannattaa mainita esim. Castel del Monte, ---

Mistäs nämä alueet nyt yht'äkkiä löytyivät?

Sisilia, Välimeren suurin saari on lähes oma maansa, koska sillä ei ole paljoakaan yhteistä Italian mantereen kanssa. Tätä saappaan kärjessä sijaitsevaa saarta on kautta aikojen leimannut tietty dramatiikka. ---


Välimeren keskellä sijaitseva Sardinia eksoottisine luontoineen on myös kiinnostava saarikohde.

Kuten sanottu, saaria on vain kaksi.

Tapahtumat

---

Aivan pääsiäisen alla järjestetään Venetsian karnevaalit ja pääsiäissunnuntaina Firenzen taivasta valaisevat ilotulitteet.

Krhm, karnevaali on yleensä se juhla, josta laskeudutaan paaston aikaan, siis 40 päivää ennen pääsiäistä.

Vuosittainen neljän antiikin tasavallan regatta on suuri kansanjuhla. Kesäkuiset kilpailut järjestetään vuorovuosina Pisassa, Venetsiassa, Amalfissa ja Genovassa.

Antiikin tasavallat olivat siis Pisa, Venetsia, Amalfi, Genova, Rooma ja Kreikka. (Oikeasti puhutaan keskiajan meritasavalloista )

Veronassa järjestetään joka kesä maailmankuulut oopperajuhlat. Suunnaton roomalainen amfiteatteri herää henkiin ja juhlallisuudet leimaavat koko aluetta.

Ensin kalliot syöksyvät ja sitten amfiteatterit herää henkiin. Kuulostaa vaaralliselta, emme siis ainakaan lähde pohjoiseen. Vielä voisin siteerata sitä, kuinka "muotivaatteet hallitsevat Roomaa", mutta enköhän minä jo näillä tiedoilla yhden lomareissun Italiassa saa tehtyä.
Heips vaan.

2 kommenttia:

Sanna Tallgren kirjoitti...

Heh! Olihan hauska postaus. En ymmärrä mitää Italiasta enkä Italialaisuudesta, mutta olen suunnitellut matkustavani keväällä sinne. Kaikkea on kokeiltava.

Niin, mihin se ensimmäinen Italian reisuu kannattaisi tehdä? Jommalle kummalle saarelle? :)))

सारी kirjoitti...

Juu, saaristosta kannattaa aloittaa! :)