Nehän ovat kuin kaksi marjaa...



Varoitus! Sisältää olennaisia juonipaljastuksia!

Sattuma. Pari viikkoa sen jälkeen, kun olen nähnyt televisiosarja Prime Suspect: Final Act, löydän sisareni jättämän Outi Pakkasen pokkarin hinnalla millä hyvänsä, ja luen sen. Kirja oli sekaantunut manga-sarjisten väliin, ja löysin sen siksi vasta nyt. (Muuten olisin ahminut sen jo aikoja sitten, kuten kaikki muutkin siskon tuomiset).

Rakentamatta mitään plagiointitarinoita (eihän sitä tosin tiedä, vaikka käsikirjoittajaFrank Deasy olisikin kopsannut ideoita Pakkasen kirjasta!), tuntuu kiehtovalta sattumalta, että näiden kahden teoksen juonikäännöksissä on niin paljon yhtymäkohtia. Ne olisivat ehkä jääneet huomaamatta, ellen juuri sattumalta olisi tosiaankin törmännyt niihin näin "samanaikaisesti". Mitä ne yhtymäkohdat sitten ovat:

Kummassakin teoksessa kuolee nuori tyttö, ja ruumis löytyy puistosta.
Kummassakin teoksessa kuolemasta epäillään tyttären lähiympäristön opettajamiestä. Kummassakin tappajaksi paljastuu tytön paras kaveri.

Tulkitsen teosten samankaltaisuuden niin, että on joitakin teemoja, jotka ns. liikkuvat ajassa. Lasten ja nuorten seksuaalinen häirintä ja pedofilia ovat viimevuosina olleet niin paljon esillä, että ne ovat ikäänkuin banalisoituneet. Siksi olisi liian ennalta-arvattavaa, että pedofiili olisi dekkarin syyllinen.
Toisaalta ihmissuhteiden, siis erityisesti teinityttöjen ihmissuhteiden monimutkaisuus on ajankohtainen johtoteema. Tytöt tuntuvat kasvavan arvotyhjiössä, jossa toisaalta vaaditaan ulkonäköä, toisaalta itsenäisyyttä; toisaalta syötetään disney-rakkautta ja toisaalta ylikyynisyyttä, "munkin vanhemmat on eronneet". Siksi nuorista tytöistä kasvaa julmia ja itsekkäitä-
siis en väitä, että näin on, väitän että näin yleisesti ajatellaan. Siksi voi syntyä samanaikaisesti kaksi niin samankaltaista teosta.


Oikeastaan teoksilla ei ole niinkään paljon yhteistä kuin voisi olettaa, tyyliltään ja teemoiltaan ne ovat kuitenkin aika eroavaisia, vaikkakin mainioita molemmat. Suosittelen. Ja pahoittelen spoilausta.


(Lupaan, etten jauha tuosta Prime Suspect- sarjasta enää)


kuvalähde, Prime Suspect: http://www.tesco.com/entertainment/product.aspx?R=709935


Ei kommentteja: