Gnocchi, gnocco ja eräs gnoccaGli gnocchi (lausutaan jli njokki; gn on italiankielessä lähinnä suomen äng-äänne, gl taas äng+l) on yleisnimitys pallerotyyliselle "pastalle". Tunnetuinta gnocchi-tavaraa on luultavasti perunamuusista jauhon kera leivotut gnocchit, gnocchi di patate.
Niitä olisi helppo tehdä kotonakin, mutta kun niitä nyt kaupasta saa niin helposti, ei tule vaivauduttua. Gnocchi di patate maistuu ihan mainiolta tavallisen tomaattikastikkeen kera, mutta oma suosikkini on kermasta ja gorgonzolasta kiehautettu ihanan kalorinen soosi.
Gnocchi voi olla myös vaikkapa ricotta-juustosta jauhojen ja kananmunan avulla leivottuja kökkösiä (laitan joskus reseptin kun niitä teen) . Idea on siis se, että rakenteeltaan pehmeästä taikinasta leivotaan kapea pötkö ja leikataan se palasiksi, jotka nopeasti kiehautetaan vedessä.


Gnocchi romani
(hauskaa laittaa aussireseptilähde linkiksi) on puolestaan mannatavaraa. Mannapuuroon sekoitetaan juustoa, levitetään "taikina" levyksi jäähtymään, leikataan levystä kiekkoja ja laitetaan ne uuniin, päälle lisää juustoraastetta ja voita. Hyvää kuin mikä. Tunnetaan myös nimellä gnocchi alla romana. (Kun joku resepti on "alla x" tarkoittaa se "x:n tapaan")

Modenan seudulla, tai siis Emilian maakunnassa tunnetaan myös leipä-gnocco. Joko se on öljyssä paistettua (gnocco fritto) tai sitten foccacciaa muistuttavaa pannuleipää.

Ja sitten koko Italiassa tunnetaan la gnocca.
( En tiedä onko välttämättä kohteliaisuus, että naisesta sanotaan että se on "una gnocca", mutta jos etsii eroottiselle viehätysvoimalleen varmistusta, "una gnocca" ilmaisee nimenomaan tämänkaltaista ihailua.)

Ei kommentteja: