Pureva koira ei hauku

Tänään on sellainen päivä, että tekee mieli vähän kriittisesti arvioida tätä toista kotimaata ja sen asukkeja. Asukiksihan sanotaan usein ns. hullujenhuoneen vakkareita; joskus hullujenhuoneeksi tätä maata kutsuvat sen natiivitkin, joten suotakoon se minulle.

Ensin vastasin kirjeeseen (Kiitos Vilja), jossa tietooni saatettiin, että eräs tohtori Roberta Sonnino oli käynyt Helsingissä kehumassa, kuinka italialainen kouluruokailujärjestelmä on Euroopan kehittynein. Miksikö? Kun sen LAATUA TARKAILLAAN. Ohhoh.
Sivuseikka on tietysti se, että kouluruoka on maksullista. Kuten Viljallekin jo kirjoitin, lapseni eivät ole Italiassa syöneet kouluruokaa, mutta olen nähnyt mitä se on. Tyypillinen ateria: muovikelmun alla lämmitettyä pastaa, siivu lihaa, muutama tomaatti ja kuivaa leipää.
Ruokalat ovat vielä ankeampia kuin luokat, tai sitten syödään luokassa (näin joskus toki Suomessakin, mutta yleensä koulut ovat hieman viihtyisämpiä kuin täällä, siitä ei pääse mihinkään) Lasten ylipaino on Italiassa viimevuosina noussut ykköseksi terveysongelmien listalla: äidit laittavat lapselle reppuun makean merendinon(suomeksi sanottuna kreemitäytteinen kakkupala, jota mainoksissa tuputetaan terveellisenä, onhan siinä maitoa)
ja sillä eväällä pitää pärjätä puoleenpäivään saakka läpi lähes välitunnittoman aamupäivän.
Todella hyvin on suunniteltu lasten ravinnonsaanti, onneksi olkoon, tohtori Sonnino.

Eikä tässä vielä kaikki.
Katja kertoo tsekkiläisen "tissiliigan vahvistuksen" käyneen kotimaassaan synnyttämässä, ettei joutuisi keisarinleikkausta normaalina käytäntönä pitävien Gallipolilaisten teurastajagynekologien käsiin. Naiset eivät täällä saa pyydettäessä edes epiduraalia, vaikka siitäkin on joku ministeri lausunut jo jotain, ja synnytyksen oletetaan muutenkin sujuvan kuin autotehtaan liukuhihnalla.
Jos se lapsi ylipäänsä tulee; lapsettomuudesta kärsivät parit (joita Italiassa on kasvava määrä, kun kukaan natiivi ei enää tee lapsia alle kolmikymppisenä) joutuvat valitsemaan kotimaansa järjettömän keinohedelmöitys-systeemin ja ulkomaanreissun väliltä, varakkuuden mukaan.
Italian viisas lainlaatijaporukka kun hyväksytti lain, jossa keinohedelmöitystä säädellään seuraavanlaisesti:
-alkioita tulee olla kolme, ei enempää eikä vähempää; ei kaksi eikä myöskään yksi; neljä on liikaa ja viisi mahdottomuus, kolme, siis kolme, on alkioitten määrän oltava.
-kaikki alkiot(joita on 3) on istutettava kohtuun. Niitä ei saa säilyttää.
- alkioita ei saa tutkia mahdollisten geneettisten sairauksien varalta; vasta kohdussa kasvavan alkion voi tarvittaessa abortoida.

Kolmosraskaus on siis lainlaatijan mielestä ihan kiva ylläri, ei terveysriski, kuten kaikkien asiantuntijoiden mielestä. Puhumattakaan raskauden keskeytyksestä. On jo tapahtunut sellaistakin, että raskaana olevalta naiselta on kohdusta poistettu "väärä" sikiö, testattu sairaus oli todettu sikiössä, joka oli mennyt vaihtamaan sisaruksensa kanssa paikkaa kohdussa ekografian jälkeen.
edit: Uutinen aiheesta
Ja olisihan tässä tätä märehtimistä, mutta nyt käytän kriittistä energiaani siivoamiseen.
Kuten Ben Harper laulussa toteaa:


I can change the world
With my own two hands
Make a better place
With my own two hands
Make a kinder place
With my own two hands
With my own
With my own two hands
I can make peace on earth
With my own two hands
I can clean up the earth
With my own two hands
I can reach out to you
With my own two hands
With my own
With my own two hands

6 kommenttia:

Pirita kirjoitti...

Minäkin taidan olla tänään kritisoivalla päällä. Meidän iso poika aloitti ala-asteen. Kouluun alkuun ostettiin reppu, penaali ja koulupuku. Koulun alettua opettajilta tuli jumalaton lista kouluun vietävistä tavaroista. Lista alkoi koulukirjoista (jotka vielä ala-asteella ovat ilmaisia) ja loppui talouspaperirulliin. Kouluruokailua ei kaupunkimme kouluissa edes tarjota edes maksusta, vaan lapset haetaan koulusta kotiin klo 13.15.
Juniorimme aloitti scuola maternan eli päiväkodin ja sieltäkin saimme uskomattoman listan. Sinnekin vietiin omat tussit, piirrustuspaperit koko vuodeksi, vessapaperit ja mukit. Kaiken kukkuraksi opettaja ojensi minulle kolmantena koulupäivänä ison säkin pehmoleluja ja pyysi pesemään ne kotona. Näin italiassa...
Aikoinaan kun meidän pojat syntyivät, niin siinäpä listaa olikin kerrakseen. Sairaalasta sai sängyn ja ruokaa, mutta kaiken muun joutui tuomaan kotoa. Lähestulkoon matkalaukku siinä tarvittiin, kun sairaalaan piti viesä omat lakanat, vessapaperit, pyyhkeet, haarukat, lusikat, juomaveden, vaatteet ja vaipat jne.Maassa maan tavalla...
Tänään meillä kuitenkin paistaa aurinko ihanan lämpimästi ja parvekkeella voi juoda kahvia ja nauttia hyvästä kirjasta t-paidassa.

Sari kirjoitti...

Oi voi. Ei voi kuin toivottaa teille kärsivällisyyttä ja hyvää taloutta...
en tiennyt itkeäkö vai nauraa, kun tyttäreni koulussa (keskiaste)pyydettiin 10 senttiä monisteesta; kyseessä oli lista kirjoista. Että ei kun paranee vaan ylemmillä asteilla.

Petja Jäppinen kirjoitti...

Täytyy sanoa.
Minä lopettaisin keinohedelmöitykset julkisin varoin kokonaan.

Maailmassa on liika ihmisiä.

Sari kirjoitti...

Petja, en voi sanoa etten olisi ainakin osittain kanssasi samaa mieltä.
Itse en oikein ymmärrä äärimmäisyyksiin vietyjä hedelmättömyyshoitoja(=keinosiemennystä)
mutta itse olenkin saanut lapseni kivutta. (siis kuvaannollisesti)

Voisi melkein linkolalaisittain olla sitä mieltä, että jos länsimaissa syntyvyys laskee elämäntapamuutoksen (lapset hankitaan myöhään) ja ympäristötekijöitten vuoksi(ravinto ja saasteet vähentävät hedelmällisyyttä), luonto yksinkertaisesti yrittää kertoa meille jotain. Melkein voisi.

Maailmassa ei ole liikaa ihmisiä, maailmassa on liikaa rikkaita ihmisiä.

Katja kirjoitti...

Ministeri Livia Turcon aloite siitä että ilmainen epiduraali taataan joka synnytyssairaalassa, maassa jossa Roomasta etelään jo synnytysasennon valinta on liki mahdotonta, tuntuu asioiden parantelulta kokonaiskuvaa näkemättä. Melkein kaikesta saa tapella, kun joka arvon tohtorilla on omat käytännöt, usein vallan hyödyttömät tai WHO:n suositusten vastaiset (peräruiske, karvojen ajelu, rutiininomainen eppari, sektio tapausta katsomatta jos edellinen synnytys on ollut sektio, jos vauvoja on useampi kuin yksi, jos lapsi on perätilassa etc.)...

Sari kirjoitti...

Livia Turco on nyt muutenkin pettymys ministerinä.
Mitä näille ihmisille oikein tapahtuu kun niistä tulee poliitikkoja?