Vaihdoin otsikkokuvan kukista artisokkaan. Edellinen kuva olikin photoshoppailtu hätäratkaisu. Nykyinen kuva on sentään omaa tuotantoa. Ja olen kuin artisokka. (Siinäpä vasta symboliikkaa!)
Eli mitään halpaa herkkua artisokat eivät sielläkään ole. Harvemmin lähikaupastani saa "tuoreita", mutta nyt on pakastealtaaseen tullut ko. vihannesta valmiiksi paloiteltuna. Säilykepurkeissahan saa kyllä mm. artisokan pohjia vaikkapa salaattiherkuksi. Miten itse valmistat ja nautit artisokkia -italialaisittain?
En laita kovin usein artisokkaa tuoreena. Sydämiä minäkin vain syön (niinkuin yleensä italialaisessa keittiössä näköjään tehdään), leikkaan lehdykät pois, laitan sitruunamehun kanssa veteen, etteivät tummene, keitän 10-15 min riippuen koosta (maustan veden vain persiljalla, myös minttu sopisi) ja syön ihan sellaisenaankin. Noista kuvan artisokista tein piirakkaa kinkun kanssa.
Artisokka on mainiota myös öljyssä paistettuna, mutta siinä pitää olla tarkkana: ensin pitää antaa paistua miedommassa lämpötilassa että kypsyy sisältä, sitten paistaa uudestaan kuumemmassa rapeaksi. En ole koskaan itse paistanut, on liian tarkkaa hommaa, enkä oikein rakasta paistoöljyn ääressä seisoskelua.
Italialaisia reseptejä löytyy pilvin pimein: täytettynä, paistettuna, keitettynä, höyrytettynä...chi più ne ha più ne metta!
5 kommenttia:
Paljonko siellä maksaa tuore artisokka kpl/kg?
Tànà aamuna kauppahallissa hinta vaihteli laadusta riippuen 0,5-1 € kpl
Eli mitään halpaa herkkua artisokat eivät sielläkään ole.
Harvemmin lähikaupastani saa "tuoreita", mutta nyt on pakastealtaaseen tullut ko. vihannesta valmiiksi paloiteltuna.
Säilykepurkeissahan saa kyllä mm. artisokan pohjia vaikkapa salaattiherkuksi.
Miten itse valmistat ja nautit artisokkia -italialaisittain?
En laita kovin usein artisokkaa tuoreena. Sydämiä minäkin vain syön (niinkuin yleensä italialaisessa keittiössä näköjään tehdään), leikkaan lehdykät pois, laitan sitruunamehun kanssa veteen, etteivät tummene, keitän 10-15 min riippuen koosta (maustan veden vain persiljalla, myös minttu sopisi) ja syön ihan sellaisenaankin.
Noista kuvan artisokista tein piirakkaa kinkun kanssa.
Artisokka on mainiota myös öljyssä paistettuna, mutta siinä pitää olla tarkkana: ensin pitää antaa paistua miedommassa lämpötilassa että kypsyy sisältä, sitten paistaa uudestaan kuumemmassa rapeaksi. En ole koskaan itse paistanut, on liian tarkkaa hommaa, enkä oikein rakasta paistoöljyn ääressä seisoskelua.
Italialaisia reseptejä löytyy pilvin pimein: täytettynä, paistettuna, keitettynä, höyrytettynä...chi più ne ha più ne metta!
Kiitos uusista vinkeistä!
Lähetä kommentti