Etuvalo rikki ja peltiä ruttuun

Sattuipa eilen, että kääntyessäni kotikadulta osuinkin Fiatiin. Joka tuli vasemmalta, täysin näkymättömistä, hidastamatta posottaen. Siis minä tulin Fiatin näkökulmasta oikealta. Mutta koska Fiatin ajaja "ajoi vaan suoraan" hän oli mielestään oikeassa. Väitti, että olin jättänyt etuajo-oikeus-merkin huomioimatta. Niinhän minä olinkin, kun sellaista ei risteyksessä ole. Fiatin kuski uhkasi haastaa oikeuteen ja käytti muutenkin pahaa kieltä. (Kyseessä oli nuori tyttö, ei mikään rekkakuski)

Tämä kaikki tosin vasta sitten, kun olimme jo tehneet piirroksineen kaikkineen selvityksen onnettomuudesta siihen kelta-siniseen vakuutuslaitosten ilmoituskaavakkeeseen. Ja Fiat-kuski oli käynyt vakuutuslaitoksessaan, jossa luultavasti kävi ilmi se seikka, että vastuussa koko onnettomuudesta en ollutkaan minä. SEN JÄLKEEN kannatti tulla uhkailemaan ja vaatimaan minua ottamaan syyn niskoilleni.

Kävin itse aamulla vakuutuslaitoksessa. Asia on harvinaisen selvä. Piirrokset ja selvitys kertoo tilanteen täysin yksiselitteisesti, vaikkei ilmi käykään se, että jos en olisi ollut tavanomaisen varovainen, olisi tuo Fiat luultavasti tullut kylkeeni. Sitten olisi itsekukin inissyt vähän enemmän, luulen.

Kun kerroin onnettomuudesta tuttaville ja työtovereille, kävi myös ilmi, että joku muukin kun Fiat-kuski ajattelee, että jos menee suoraan ja kovaa, on oikealta tulevalla väistämisvelvollisuus tasa-arvoisessakin risteyksessä. Hm. Tämän olin jo arvannutkin, kyllä sen liikenteessä huomaa. Etuajo-oikeus on sillä, joka ajaa kovempaa.

En oikeastaan voisi enää olla varovaisempi. Mutta vähän varovaisempi olen eilisen kolauksen jälkeen.

4 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Etuajo-oikeus on sillä, jolla on risteyksessä sileämpi asfaltti, väittävät kaikki ne jotka entisen työpaikan kulmalla tulevat tasa-arvoisessa risteyksessä oikealta tulevien kylkeen mono konehuoneen puolella. Tarkkaile kadunpintaa.

Sari kirjoitti...

Tuopa onkin jäänyt huomioimatta...ehkä siksi, että on vaikea löytää sitä sileämpää asfalttia ja eroavaisuudet ovat minimaalisia. Vaatii nähtävästi harjaantunutta asfalttisilmää...

Pirita kirjoitti...

Meillä päin etuajo-oikeus on sillä kuka ehtii ensiksi!

Itse jouduin kolariin reilut kaksi kuukautta sitten. Kundi tuli vasemmalla olevalta parkkipaikalta kylkeen ja vielä väitti, että rouva hyvä tehän ajoitte ihan liian kovaa! Kundin twingolle ei juuri käynyt mitään, mutta vanhasta puntostani tippui mm. moottori ja korjausarvoi oli reilut 3000 euroa. Puolitoista kuukautta (ja olivat muuten täkäläisessä mittakaavassa nopeita) odoteltiin vakuutusyhtion lausuntoa ja lopulta he lupasivat antaa punton korjauskuluihin vaivaiset 750 euroa tai lunastuskorvaukseksi 1200euroa. Täällä ei siis riitä, että joku ruhjoo autosi, vaan siitä joutuu myos itse maksamaan. Vaihtoehtona olisi ollut mennä oikeuteen, mutta kun jotkut kaverit ovat niin tehneet, niin korvauksia he ovat saaneet 3-4 vuoden kuluttua kolarista.

Aitienpäivälahjaksi sain ihka uuden punaisen Atoksen... jota makselen vuosia osamaksulla.

Sari kirjoitti...

Odotankin Piritta miten tuo oman kolarini vastapuoli aikoo saada minulta haluamiaan korvauksia...
jos korvauksia hädin tuskin saa edes se joka on oikeassa!