Utopia

Javier Hurtado Mercado

Kuvitelkaa eteläamerikkalainen maa, jonka hallitus kansallistaa tärkeitä voimavaroja kuten veden, kaasun tai öljyn.

Kuvitelkaa, että maan hallitus on huolissaan maailmanlaajuisesta ruokakriisistä, ja tekee kaikkensa estääkseen viljelysmaalla spekuloinnin ja leivän hinnan kohoamisen.

Kuvitelkaa, että tuon maan kauppa- ja teollisuusministeri puhuu siitä kuinka ihminen on osa luontoa. Kuinka meidän pitäisi huolehtia resursseista ja kansalaisista ja unohtaa ikuinen talouskasvu.

Tuo maa on tietysti Bolivia ja sen presidentti Evo Morales.

Miksi tämä maa tuli mieleen tänä aamuna?
Koska eilen illalla kävin kuuntelemassa Javier Hurtado Mercadoa, kauniisti puhuvaa kauppa-ja teollisuusministeriä. Ja toivonkipinä syttyi: ehkä tässä maailmassa on vielä olemassa hyviä hallituksia?

Festa dell'altra economia, vaihtoehtoisen talouden festivaali Modenassa 16-22.06

2 kommenttia:

Juhana Harju kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Juhana Harju kirjoitti...

Joo, on hyvä että utopioita on. En ole kovin poliittinen henkilö, mutta kolme vuotta sitten eksyin Suomen sosiaalifoorumiin kuuntelemaan Maheshvaranandaa ja olin hänen mallistaan ja visioistaan aika kiinnostunut. Ostin sittemmin hänen kirjansaAfter Capitalism, jossa hän esittelee osuustoiminnalliseen hajautettuun talouselämään perustuvan mallinsa.

En hyväksy mallin taustalla piilevää teokraattisuutta, mutta itse taloudellinen malli on minusta hyvä ja innoittava. Mahesvaranandan lyhyt, tulkattu neljän minuutin puhe on kuunneltavissa täällä. Mahesvaranandan luentoja löytyy myös YouTubista.