Vellit ja puurot

Eilen meni päivä niitä olympialaisten avajaisia katsellessa, ja olihan niissä katselemista.
Jossain vaiheessa (aika pian) avajais-nautintoa häiritsi kommentoijien puheet. En tiedä miten RAI oli valinnut kommentointilinjan, mutta tekopyhempää ja alentuvampaa kommentointia olisi vaikea keksiä, toivon vain, että suomalaiset olivat tässä suhteessa viisaampia.

Ensinnäkin muistutettiin jatkuvasti siitä, että Kiinassa on ihmisoikeusongelmia. Ai jaa. Minua on koko tämän olympialaishuuman aikana ärsyttänyt se, että tekopyhästi joka toisessa lauseessa muistetaan näistä ihmisoikeusongelmista mainita, mutta oikeasti kukaan ei niistä puhu.

Vielä ärsyttävämpää oli alentuva suhtautuminen avajaisten järjestelyihin.
Olemme kaikki nyt ihan varmasti tajunneet, että Kiinalle olympialaiset ovat propaganda-paikka, ja että vaikka avajaiset olivat esteettisesti hienot, olivat ne kuitenkin ehkä vähän tunteettomat. Koska eihän kiinalaisella, pedantilla tyylillä voi saada aikaan mitään humaania. (Kun muutakaan kritiikkiä ei nyt keksitä)

Minusta avajaiset olivat hienot. Pitää muistaa, että kyseessä oli urheilu-, ei taidetapahtuma. Ja stadionilla näyttävää on nimenomaan se, missä kiinalaiset ovat lyömättömiä: tuhansien ihmisten muodostamat kuviot ja visuaalisesti suureelliset koreografiat. Kaikesta suureellisuudesta huolimatta avajaisissa oli hyödynnetty myös ikiaikaisen kiinalaisen kulttuurin runollinen puoli, ja esim.idea osanottajien sateenkaaren värisistä jalanjäljistä oli kaunis ja toimiva.
Italialaiset kommentoijat tuntuivat toivovan, että jokin menisi pieleen ja vänkyttivät " kas, kun tämä meni harjoituksissa vähän eri tavalla" tai " no nyt ei olla ihan ohjelmassa". (Vaikka lopulta kommentoijat joutuivat myöntämään, että kaikki meni kuin menikin kai aika tarkasti ennalta-annetun ohjelman mukaan; mikään ei ollut sattuman varassa).
Paras kommentti taisi olla se, että " kiinalaiset eivät ole ainoastaan paitojen ja farkkujen tekijöitä...". Huh huh. Että siis ihan huipputeknologiaa näillä kiinalaisilla olisi. Sitä ei kukaan olisi arvannut.

Ja katsojia kommentoijat pitivät täysin tietämättöminä idiootteina. Esimerkiksi vaikuttava kirjasinmerkkien ja kungfutselaisten töyhtöpäiden kohtaus meni pilalle, kun kommentoijat eivät voineet pitää suutaan kiinni. Piti selostaa itsestäänselvyyksiä, kuten että kiinaa ei kirjoiteta aakkosilla. Ja että kukas sen kirjapainotaidon nyt keksikään.

Avajaiset olivat kuitenkin siis mielestäni kauniit ja erittäin onnistuneet.

Ja Kiinan hallitus on edelleen yhtä rikollinen kuin ennen avajaisia.

6 kommenttia:

Paperivuorineuvos kirjoitti...

Asiaa haastat. Jotenkin minustakin on tylsää mennä vetämään esiin niitä ihmisoikeusjuttuja, kun urheiluväelle ja katsojille tietysti myös avajaiset oli heino ja odotettu tapahtuma. Huomasitko, ettei Italian porukalle näyttänyt löytyvän kannustajia. Suomi lähetti pääministerin ja seuraavaksi sinne menee presidentti. Italia lähetti vain ulkoministerin (tietääkseni) eikä häntäkään näkynyt,kun sinipaidat marssivat paikalle.

सारी kirjoitti...

Nuorisoministerin kehotus "tehdä ele" (mikä se ele sitten olisi ollut, se jäi vähän epäselväksi)oli minusta pateettinen; joko sinne olympialaisiin mennään ja ollaan ja urheillaan, tai sitten sinne ei olisi pitänyt mennä ollenkaan. Kenenkään.

Ripsa kirjoitti...

No kuulkaas eteläeurooppalaiset, kun kuulutaan tuohon hiili- ja teräsunioniin, eikä se kykene tekemään poliittisia päätöksiä, niin se sitten tämän maanosan maailmanpolitiikasta.

Kuulin että avajaiset olivat upeat, minulla ei ole mitään laitetta jonka avulla olisin voinut tallentaa jotain, joten isäntäkään, joka on maalla, ei saa sitä nähdä.

Minä taidan pitäytyä taidekirjojen kalligrafian tutkimisessa.

Sunnuntaiaamu alkoi proosallisesti. Kaksi kappaletta kissojen hiekkalaatikkoa on putsattu, kaksi kissaa ruokittu ja lääkitty, MUTTA TÄÄLLÄ HAISEE PISTÄVÄ KISSANKUSI!

En löydä kyseistä paikkaa.

Lidialle tehtiin tiistaina sterilisaatioleikkaus ja se on kipeä, eli varmaan hänestä on kyse. Allu /18 v.) taas on saanut säännöllisesti insuliinipiikkinsä, mutta hän on lievästi hermostunut koska pikkuinen on kipeä.

Ja Lidia on siis täällä yläkerrassa ja Allu alakerrassa.

Pohjelihakseni osoittavat jonkinmoista virkistäytymisen merkkiä.

Katja kirjoitti...

Huonosti seurattiin kommenttia kun telkkari oli pieni ja lattialla, ja sen ympärillä pyöri pikkuväkeä joiden junaradan rakentaminen meni kiinnostavuudessa avajaisten ohi, tai avajaiset kiinnostivat mutta päädyimme vain huokailemaan teräväpiirtotelkkarin perään. Lisäksi tieto siitä että kyläpaikan isäntä tallensi koko shown veti tilanteen siihen että lopulta vain kahviteltiin, eikä tapahtumaa nähdä suorana eikä sitten koskaan tallenteeltakaan.

Ai ihmisoikeudet Kiinassa? Kyllä minäkin toivon että jokaisella urheilijalla, siis aivan jokaikisellä olisi alushousunsa persuuksissa tiibetinlippu, jos vaikka pääsisi palkintopallille sitä vilauttamaan. Mutta RAIn kommmentti silloin kun oikein hurskastelevalle päälle sattuvat saattaa ärsyttää ihan oikeasti.

सारी kirjoitti...

Pikaista paranemista Lidialle ja maukuterveiset vaan Allullekin! Ja vetreyttä pohkeisiisi!

Ja hienot ne avajaiset oli. Mutta tuollaisista tapahtumista jää kai pysyvä muisto vain niille, jotka olivat läsnä. Tai ehkä se hienopiirto olisi jättänyt pysyvämmät elämykset, tiedä häntä.

Ihmisoikeuksia tai ei, onneksi on ystävämme Giorgi W. Bushewich-Stalin viemässä demokratiaa Kiinaan ja nuhtelemassa tuhmia kiinalaisia. (Kun hän puhuu demokratiasta, pelottaa aina kuka saa pommeja niskaansa seuraavaksi; kiinalaiset nyt sentään ehkä ei...)

Leonoora kirjoitti...

" Siitä puhe mistä puute"- omissakin maissaan, -tuon vanhan vertauksen voisi liittää näihin suuriäänisimpiin ihmisoikeuksista vouhottajiin.
Mutta malkaa omissa silmissähän on vaikea nähdä.
En puolusta yksinvaltiutta millään muotoa, mutta joku kuri pitäisi olla tällekin meidänkin älyttömälle länsimaiselle mammonanpalvonnan himolle. Joidenkin mielestä kun kaikki pitäisi saada ahdettua samaan muottiin, -niin valtioina kuin kansallisuudetkin. Onneksi aivan kaikkeen ei edes television mainosmanipuloinnilla voi vaikuttaa.
Kuinka paljon vanhempi onkaan Kiinan kulttuuri, verrattuna esim. usaan! Mutta sielläkin himoitaan citymaastureita ja kaikkea sitä, mikä on muka kertoo ihmisten hyvinvoinninista.