Symbolit ovat vain koristeita


Kuvalähde: http://www.lastampa.it/multimedia/italia/18458_album/msi01.jpg
Koleaa.
Ei suinkaan sää, vaan poliittinen ilmasto.

Tänä aamuna kuulin radiosta lauseen: " ensimmäinen kerta oli tragedia, toinen kerta on farssi". Puheena oli italialainen fasismi. Itse sanoisin: " ensimmäinen kerta oli tragedia, toinen kerta toivottavasti ei". Tämä farssi ei nimittäin naurata yhtään.

Italialainen fasismi oli viime vuosisadan alussa mm. sitä, että ensimmäisen maailmansodan häiriintyneet veteraanit kulkivat kenenkään häiritsemättä kaupunkien kaduilla hakkaamassa kommunisteja. Näistä mustapaidoista sai Mussolini oivaa tukijoukkoa, kun fasismia ujutettiin poliittiseen systeemiin.

Viime aikoina fasistisiin mustapaitoihin on löydetty ilmeisiä yhteyksiä kun Milanossa esiteltiin eräänlaisen "kansalliskaartin" univormuja. La ronda, joka tarkoittaa tarkastuskierrosta, on annettu nimeksi niille "huolestuneiden kansalaisten" ryhmille, jotka haluavat partioida ja suojella kaduilla. Militaristinen ilmiasu tuo kuitenkin väistämättä mieleen, että näiden "turvajoukkojen" ensisijainen tehtävä on suojelemisen sijaan löytää ns. persona non grata ja eliminoida.

Maassa, jossa pääministerin päätehtävä on kiukutella milloin ulkomaisen lehdistön pääministerin henkilöön kohdistamaa kielteistä huomiota, milloin tuomareitten poliittista ajojahtia, katujen turvallisuus ei voi olla tuon näköisten miesten kontolla. Vaikka univormusta tehtäisiinkin sitten sininen.

Sää on aurinkoinen, lämpötila 33.

5 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Jopas sattui. Juuri ajattelin Triesten vapaakaupunkia, jonka Mussolini valloitti ja tuli tuhonneeksi kukoistavan, ennen kaikkea kirjallisen ja monikielisen kulttuurin.

Tai ehkä yksi fasismin ilmenemismuoto on nimenomaan kulttuurin tuhoaminen? Kun muistaa esimerkiksi kirjarovioiden valot.

"Missä poltetaan kirjoja, poltetaan pian ihmisiä." En muista kuka niin sanoi, muistatko sinä?

Sari kirjoitti...

Piti ihan etsiä tuo lainaus:
“Where they burn books, they will ultimately also burn people”

The quote above is taken from a 1821 play by Heinrich Heine called “Almansor”. In the play itself, the quote is referring to the burning of the Muslim Quran by the Christian Inquisition in Spain.

En muistanut, mutta netti muisti! :)

Katja kirjoitti...

Jopas. Syötteenlukijani ei ollut huomannut paluutasi.

Kuumaa on, kuumaa, ja ajankohtaisohjelmat korvautuvat kesähömpällä. Opposition poliittinen ohjelma koostuu paparazzikuvista, vasemmisto on levällään kuin Jokisen eväät, ja sitten vielä kansalliskaarti? Meillä kukaan ei ole tietääkseni innostunut "rondaamaan", kun valtion poissaoloon on vuosisatojen aikana totuttu ja tilalle on syntynyt kaikenlaisia järjestystä pientä suojelurahaa vastaan ylläpitäviä, öhm, kerhoja...

Katja kirjoitti...

Kun tuota asiaa vielä aikani mietin, niin tulin siihen tulokseen että halu puolustaa kotinurkkia on ihan luonnollista; kun siihen vain valitaan tuollainen pellepuku, niin täyspäiset karsiutuvat jengistä jo alkuunsa, ja kappas vain, sitten meillä on katua partioimassa lauma uniformuleikeistä pitäviä kuumakalleja joita ei olla huolittu edes vartiointiliikkeeseen töihin.

Sari kirjoitti...

Naulan kantaan.