Herran yrttimaassa

Tulitikkuaskin tikuista istutettu yrttitarha alkaa pukata lehteä.

Perjantaina tuli voimaan laki, joka tekee laittomasta siirtolaisuudesta rikoksen. Tietystikään rikoksesta ei joudu vankilaan, vaan jos maahan tulee laittomasti, joutuu maksamaan sakkoja, jopa 10 000 €. Siirtolaista voidaan toki pitää "siirtolaiskeskuksessa" (vankileiri olisi ehkä kuvaavampi sana) jopa kuusi kuukautta. Aikaisemmin aika oli rajattu kahteen kuukauteen.
Siirtolaistyöläisten käyttämille rahansiirtopisteille on asetettu pakko ilmoittaa, jos rahaa siirtää oleskeluluvaton henkilö. Lääkärit "saavat" ilmoittaa potilaan oleskeluluvattomuudesta. (Ei ole pakko) .

Jään odottamaan uutisia, joissa kerrotaan ulkomaalaisen vanhuksen hoitajan, yhden tuhansista, joutuvan maksamaan 10 000 euroa sakkoja. Ja vain siksi, ettei ole saanut oleskelulupaa, koska vanhuksella tai hänen omaisillaan ei ole varaa tai halua maksaa palkkaa laillisesti.

Il pacchetto di sicurezza, "turvallisuuspaketti" ei kyllä tee ainakaan minun oloani turvallisemmaksi, päin vastoin.

Olen lukenut tänä aamuna P.D. Jamesin kirjaa I Figli degli Uomini (italiankielistä versiota kirjasta The Children of Men), joka saatiin DVD:n kylkiäisinä. Kirjaa voi oikeastaan lukea ihan omana, täysin elokuvasta erillisenä teoksenaan, niin paljon elokuva poikkeaa Jamesin alkuperäisestä tarinasta. Tietysti päällimäinen idea ja kirjan "henki" on elokuvassa mukana; luin jostain (luultavasti wikistä) että James itse oli tyytyväinen filmatisointiin. Ja miksei olisi, ihan kelpo filkka se on. Kirja olisi tietysti kiva lukea alkuperäiskielellä, mutta kun nyt sattui olemaan tämä italiankielinen käsillä... ja minulle tekee hyvää lukea italiaa.

James on kyllä aika terävästi poiminut länsimaisen yhteiskunta-ajattelun heikkoudet. Myös sen italialaisessa yhteiskunnassakin vallalla olevan ajattelun, että ihan sama kuka maata johtaa, kunhan vaan a) ei tarvitse pelätä, b) perusmukavuudet on taattu, c) ei ole tylsää.
Mikään noista ei tietenkään toteudu kaikille kansalaisille, mutta siihen kaikkien näkee pyrkivän.
Ajatus, että muilla vapauksilla ei ole merkitystä, jos ei voi olla vapaa peloista, on pinnallisesti tarkasteltuna ihan viisas. Mutta kun se politiikassa toteutetaan niin, että ensin pelotellaan kansalaiset kuoliaaksi siirtolaisilla ja sitten tarjotaan "turvallisuutta" rajoittamalla ihmisten vapautta liikkua ja elää; kukaan ei nosta sormeaankaan, koska "tärkeintä on turvallisuus". Muiden vapaus ei liikuta minua, kun minun ei vain tarvitse pelätä...mitään.

Il pacchetto di sicurezza my ass!

3 kommenttia:

Leonoora kirjoitti...

Sari
Tuulahdus sanojeni mukana täältä Karjalan mailta.
Epävakaata säiden puolesta.

Harmittaa kun en ehdi paneutua paremmin kirjoituksiisi nyt, mutta pitää keskittyä ajan kanssa syssymmällä.
Mielenkiintoinen kirjoitus tämä viimeinenkin.
Kesäiloja roppakaupalla sinne sinulle.

Ripsa kirjoitti...

Meillä näytään isoäidit kyörättävän takaisin yksin ja sairaina mistä tulivatkin.

Toistaiseksi kukaan ei näistä ylimääräisistä illegaaleista mummoista ole tiettävästi päätynyt maksamaan viranomaispäätöksistä mitään.

Sellaista lakia tosin ei ole joka kieltäisi isoäitejä pääsemästä muun perheen mukaan pakolaisiksi, mutta ulkomaalaistoimisto on herra toimistossaan, eikä edes maahanmuuttoministeri voi tehdä mitään heidän päätöksilleen...

Sari kirjoitti...

Kiitos Leonoora tuulahduksesta! Epàvakaata tààllàkin on, onneksi, pitàà sanoa. Ei pààse liian kuumaksi keli.

Ripsa: epàtoivottuja taitaa olla maailma pullollaan. Ja viranomaisia heità kartoittamaan.