Pari sanaa asvalttipäästä illan ratoksi

  • Sì è vero la legge è uguale per tutti ma per me è più uguale che per gli altri perché mi ha votato la maggioranza degli italiani. (dalle dichiarazioni spontanee al processo Sme, 17 giugno 2003; citato in Berlusconi in aula "Processo inventato", la Repubblica, 17 giugno 2003)
(on totta että laki on kaikille sama, mutta minulle se on samempi kuin muille koska italialaisten enemmistö on minua äänestänyt) (Italialaisissa oikeussaleissa on tuomarien taakse seinälle kirjoitettu lause: La Legge è Uguale per Tutti. kään.huom.)


Nyt kun Berlusconin kaapeista luurankoja, ilotyttöjä ja muuta sontaa on viikkotolkulla lapioitu päivänvaloon, tekisi mieli sanoa "mitäs minä sanoin". Kun 90-luvun alussa Berlusconi "astui kehiin" tai kuten hänen itsensä käyttämä termi kuului "è sceso in campo", kuka tahansa terveellä maalaisjärjellä varustettu ihminen voi päätellä ettei miehellä ollut puhtaita jauhoja pussissaan.
Seuraavat seikat soittivat ainakin minun hälytyskellojani:
1. miljardööriksi ei voi tulla rehellisin keinoin missään, ja aika epätodennäköisesti saapasmaassa.
2. kampanjointi populistisin keinoin (mm. antipolitiikkaan tukeutumalla) omilla tv-kanavilla ei vaikuta vakavasti otettavan politiikon metodilta
3. päätavoitteena oikeusjutuista laistaminen oli ilmiselvää alusta asti

(4. kaupallisen television roskalla rikastuminen ei kerro mitenkään korkeasta kulttuurisesta tai eettisestä mielenlaadusta)

Meillä ulkomaalaisilla on Italiassa kuitenkin epämukava osa. Emme voi kritisoida liian kärkkäästi edes maan suurinta elinaivoa, koska kukaan ei pidä sopivana*, että ulkomaalainen tulee kertomaan miten paskamaisen päämiehen italialaiset ovat valinneet.
Vaikka itse olen sitä mieltä, että päämiehen on vain annettu ottaa valta, kukaan ei ole oikeastaan häntä valinnut.
Mutta sanonpa nyt tässä ihan salaa: Berlusconia ei ole edes italialaiset ansainneet. Rukoilen koko Euroopan vuoksi, että hänet saadaan vaikkapa nyt seksiskandaalien tai ihan minkä saastan avulla pois vallasta lopullisesti.
En tosin voi olla pohtimatta, kuka sitten vallan ottaa. Mennäänkö ojasta allikonkin yli. Huh.
"Ho avuto un incubo: c'era dopo-berlusconi e a me toccava pulire e rimettere in ordine"
Altan
" Näin painajaista: oli berlusconin jälkeinen aika ja minun piti siivota ja laittaa kaikki paikalleen"
Altan (pilapiirtäjä)


*Sama koskee meitä suomalaisia tai ketä hyvänsä: itse kyllä saamme haukkua säätämme, politiikkojamme, ruokaamme, mutta auta armias jos joku ulkomaalainen...

Life: 18 unbelievable Berlusconi quotes

2 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Niinpä, ei Berluscan jälkeinen aika tunnu houkuttelevalta kun oppositiossa on suuri tyhjiö ja poliittisen ohjelman (lähes) ainoa sisältö on ollut berlusconinvastaisuus.

Ystävän tuomari-isä sanoo aina että eikö laitettaisi telkkari päälle, sieltä tulee uutiset, eihän sitä tiedä jos vaikka Berlusconi olisi kuollut. Mieheni oikeutetusti toteaa ettei siitä mitään apua olisi, mutta minä väitän vastaan että olisihan se ainakin suuri mediatapahtuma. Niinkuin kaikki muukin Italian politiikassa.

Sari kirjoitti...

Nerlusca parka. Niin moni toivoo hänelle pahaa.
Se ukkoparan kyvyksi on laskettava, että hän osaa kääntää kaiken itselleen suotuisaksi, ainakin omassa mielessään. Yltiöpositiivisuutta äärimmillään!