Ukonvaaja

Heinäkuun 12. päivä, aamuyöstä noin neljän aikaan, voimakas pamaus herätti Lahden seudun asukkaat. Kyseessä oli ns. positiivinen salama*, joka syntyy positiivisen sähkövarauksen kehittyessä ukkospilvessä. Varaus voi siirtyä kilometritolkulla etsien purkautumistietä ja purkautua sitten yllättäen varsin kaukana varsinaisesta myrskystä. Siksi sitä kutsutaan englanninkielellä myös nimellä bolt from the blue, aivan kuin salama iskisi tyhjästä.

Tänä aamuna heräsimme neljän aikaan pamahdukseen ja välähdykseen. Jossain Modenan ympärillä ukkosti, mutta meidän päällä ei myrskynnyt, ei edes satanut. Kyseessä oli siis positiivinen salama. Autojen varashälyttimet heräsivät pamahdukseen ja niin teki ihmisetkin. Niin että terkkuja Lahteen, enpä olisi tiennyt mikä ilmiö oli kyseessä jos en olisi sitä heinäkuussa paikallisesta lehdestä lukenut. (Tai taisi olla joku muu joka asiasta luki ääneen aamukahvilla).

*yleisimmin salama syntyy pilven negatiivisesta varauksesta

1 kommentti:

Ariela kirjoitti...

Kiitos terkuista ! taisi olla, että kaikki hälisi siitä, kun olivat heränneet yöllä 4 pamaukseen. Ja äiti luki aamun lehdestä, mutta pelottavia tuollaiset !