Vaalit ja vaalit


Vaalirahoitus:

Suomi: Puolueet keräävät rahaa jäseniltään ja kannattajilta mm. arvonnoilla, julkista rahaa saa eduskuntaan valittujen ehdokkaiden määrän mukaan
Italia: Puolueet saa paljon rahaa. Joskus myös rikollisjärjestöiltä.

Ehdokkaat ja vaalikelpoisuus:

Suomi: Vaaliliitot (usein vastaavat puolueita) asettavat ehdokkaat; vaalikelpoisia ovat kaikki äänioikeutetut, paitsi jotkut tärkeissä yhteiskunnallisissa asemissa olevat
Italia: Ehdokkaat asetetaan tai he itse asettautuvat, ei sillä nyt niin väliä ole; vaalikelpoisia ovat rikkaat ja/tai rikkaiden tutut, vaihtoehtoisesti rikollisjärjestöjen jäsenet tai jäsenten tutut.

Vaalitapa:

Suomi: henkilö- ja listavaalin yhdistelmä
Italia: etsi tuttu symboli ja raksaa se, vaalituloksista näet ketä äänestit tai et

Mahdolliset väärinkäytökset:
 
Suomi: puolueen jäseneksi merkitään henkilö, joka ei todellisuudessa ole itse rekisteröitynyt. Äänestäjille tarjotaan kahvia äänten hankkimiseksi.
Italia: puolueen jäseneksi merkitään henkilö, joka ei todellisuudessa ole itse rekisteröitynyt, eikä välttämättä edes elossa. Äänestäjiä tarjotaan tukkuhintaan puolueille rikollisjärjestöjen toimesta.

 Eläköön demokratia!

4 kommenttia:

Liisu kirjoitti...

Sari,

ei löytynyt mistään sanoiksi muutettuna tuota Kai Sadinmaan aamuhartautta. Se oli tosi kovaa tekstiä, mutta teki hyvää korville.

Jos googletat suoraan nimeä Kai Sadinmaa, tulee esillepuhetta hänestä, joitten perusteella saat jonkinkaisen kuvan hänestä ja hänen mielipiteistään.

Sari kirjoitti...

Kiitos Liisu!

Delilah kirjoitti...

Sari, ollaan me sentään aika rehellisiä täällä Suomessa. Tosin ehdokkaiden toimesta kaikenlaista luvataan ja pidetään tärkeänä ennen äänestystä, vaalien jälkeen lupaukset tuntuvat unohtuvan. Isäni joskus nauroi, kun hänet(kin) kotoa haettiin vaalipaikalle äänestämään, vaikka matkaa oli 300 metriä.

Sari kirjoitti...

Joku ehdokas jakoi kahvipaketteja mummoille...kyllähän niitä epärehellisiä löytyy joka paikassa, täällä saapasmaassa pääsevät vaan helpommin pälkähästä.