Oi kultainen aamunkoitto

Yöllä on satanut pari senttiä lunta.
Ei se ollut ensilumi, se tuli viime viikolla, tosin kesti vain muutaman tunnin. Onneksi, ei tässä jouluruuhkassa enää mitään lumisateita tarvitse. Ihmisillä ei ole rahaa, köyhiä on enemmän kuin moneen vuosikymmeneen, mutta ne vähätkin rahat pitää saada kulutettua kun on joulu.

Kriisi tuntuu kyllä. Ennen alennusmyynnit alkoivat joulun jälkeen, nyt kaupat epätoivoissaan tarjoavat tavaraa puoli-ilmaiseksi jo ennen kristuksen syntymäpäivää. Mutta ei ihmisillä ole rahaa. Monet päättävät jättää lahjat ostamatta, toiset ostavat vain tarpeellista.

Ja politiikka on kriisissä myös. Koko syksyn jatkunutta vaalikampanjaa seurattuani syvällinen analyysini tilanteesta on seuraava: ihmeellistä sähläämistä.

Berlusconi oli kuin perheenisä, joka tuhlasi rahat hauskanpitoon, osti lapsille leluja, järjesti juhlia ja piti kaikki tyytyväisinä. Kun rahat sitten loppui ja velkojat astui ovelle, lähti omille teilleen ja laittoi setä Montin laittamaan asioita kuntoon. Setä laittoikin kaikki vellikuurille, myi lelut ja pakotti lapset kotitöihin. Nyt Berlusconi lupaa tulla takaisin ja palauttaa asiat ennalleen. Muumion paluuksi sitä ranskalaislehtikin sanoi. Voi meitä.

Samaan aikaan demokraatit (PD, vasemmisto-keskusta-koalitio) järjestivät omat esivaalinsa ja valitsivat suurella enemmistöllä...saman vanhan johtajan. Joka on tukenut Montin nälkäkuuria välttämättömyytenä.

Kolmas vaihtoehto on koomikko Beppe Grillon joukot, joiden demokraattisuudesta on noussut haloo. Tai siis demokratian puutteesta. Esivaalit järjestettiin netissä, ja niitä pidettiin liian pienen porukan kesken, sanotaan. Liikkeen johtaja on lisäksi kovin ottein pitänyt joukkoa kurissa. Joka valittaa demokratian puutteesta, lähteköön liikkeestä.

Kreikassa Laïkós Sýndesmos - Chrysí̱ Av̱gí̱, "kultainen auringonnousu", on saanut paljon kannattajia jakamalla köyhille leipää ja hakkaamalla siirtolaisia. Myös Italiassa on oma faniryhmä, Alba Dorata. Jäseniä on kolmisensataa.
Jos meno jatkuu, jäseniä saattaa tulla enemmän, sanokaa mun sanoneen.

9 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Eniten täällä vissiin on ihmetelty miten Berlusconi kuvittelee pääsevänsä takaisin. Silläkö on edelleen ne tv-kanavat omistuksessaan? Ja että ihmiset uskovat telkkaria?

Kriisi on siis ilmeisesti kaikkialla. Meidän kokoomuspääministeri Katainen sanoi tänään että Italiaa on pidettävä silmällä. Mitenkähän se maa Suomen silmälläpidosta tokenisi?

Pankit kai tähän ovat syyllisiä ihan yhtä lailla kuin olivat 30-luvulla ja sitten 90-luvulla. Eivät yksittäiset ihmiset. Ei kai B.:kään ollut yksinään tuhlaamassa rahaa?

सारी kirjoitti...

Samaa täälläkin ihmetellään.

Berlusconi on vastuussa epäpolitiikasta. Kun kukaan ei hallitse, pääsevät valtaan pankit ja korporaatiot. Ja kansa maksaa.

Delilah kirjoitti...

Miten oikeudessa vankeustuomion saanut (joskaan sitä ei ole vielä toteutettu vetoomustuomioistuinten päätösten puuttuessa /Wikipedia) poliitikko haluttaisiin valita presidentiksi? Ei kai hänellä oikeasti voi olla mahdollisuuksia?

Delilah kirjoitti...

korjaus: pääministeriksi.

सारी kirjoitti...

Italiassa kaikki on mahdollista...
mutta toivon hartaasti että Berluscan ajat on ohi ihan oikeasti.

Kolehmainen kirjoitti...

Hei Sari!
Olemme tavanneet muualla, mutta voinen kirjoittaa myös tänne?
Toisin kuin sinä, tunnen Italiaa ja sen politiikkaa vain välillisesti. Veljeni on töissä Roomassa aika hyvällä näköalapaikalla ja tietysti tulee usein juteltua saapasmaan asioista. Itsekin piipahtelen siellä silloin tällöin.
Berlusconi on aika erikoinen veikko, mutta jostakin syystä valtaosa italialaisista, joiden mielipidettä olen tiedustellut arvelee, että hän on parasta, mitä Italialaisille voi tapahtua. Tosin on myönnettävä, että Berlusconin ystävät näkyvät kuuluvan alempaan keskiluokkaan. Veljeni tuttavapiirissä häntä kovasti moititaan ja jopa kammotaan, mutta illan pimetessä saattaa tummapukuistenkin kutsuilla silmä pilkahtaa ja sivistynyt ääni sanoo matalasti: "Se on sentään mies."
Onko sinulla selitystä tähän ilmiöön?
Meillähän Soinia pidetään "fiksuissa" piireissä jonkinlaisena reppanamaisten paskakuskien johtajana, mutta olen kuullut yllättävän monen sivistyneen ihmisen antaneen hänelle äänensä. Veikkaan, että seuraavissa vaaleissa persut ovat tasoissa kokkareiden kanssa, elleivät aja ohikin. Tämä sillä varauksella, ettei puolue hajoa.
Mainitsit italialaisten rahapulasta ja sen kyllä huomaa tällainen satunnainen kävijäkin. Ihmiset ovat aidosti huolissaan ja jopa peloissaan. Roomassa näkee paljon keskiluokkaisen oloisia naisia, joiden vaatetus ei ole enää 80-luvun tasolla. Siihen aikaan - ainakin oman rajoitetun havaintokykyni mukaan - kaduilla tuli vastaan ilmestyksiä, joiden jokainen hatun höyhenkin oli ostettu kalliista merkkiliikkeestä.
Mutta silti italialaiset näyttävät pitävän tyylinsä. Hyvä ryhti ja tulinen katse valloittavat edelleen pohjolan jäyhän pojan.

सारी kirjoitti...

Voi toki saa täällä vierailla!
Olen vaan hieman hitaampi vastaamaan, (siis ainakin Iinekseen verrattuna).

Berlusconin kannattajista osa on edelleen uskollisia "suurelle johtajalleen", mutta luulen että suurin syy on oikeiston yleinen sekasorto, todellisten, vahvojen vaihtohehtojen puuttuminen. Vasemmallehan ei italialainen porvari käänny pakollakaan. Mieluummin äänestävät vaikka berlusconeja. Ja kai berlusconissa on jonkinlaista charmia (joka minulta kyllä on jäänyt aina huomaamatta). Sellaista charmia ainakin, joka vetää rahanhimoisia perseennuolijoita.

Taloudellinen ahdinko on todellinen. Työpaikkoja häviää kiihtyvällä vauhdilla. Italiassa yritykset saavat lomautustukea, jotta voivat lomauttaa työntekijöitä (ja siis maksaa osan palkasta)taloudellisissa vaikeuksissa ollessaan. Nyt ne tuet alkaa olla käytetty.

Kolehmainen kirjoitti...

Itsekin olen päätellyt, että Italiassa kaivataan vahvaa johtajaa. Väki on väsynyt pikkupolitikointiin ja ottaisi vaikka Mussolinin takaisin, ellei häntä olisi aikoinaan ripustettu orteen. Ja onhan jokainen omassa elämässään huomannut, että jos talossa ei ole isäntää/emäntää asiat tahtovat mennä pieleen.
Näkyykö lama muuten sinun elinkeinotoiminnassasi. Sinähän opetat siellä kieliä? Voisi kuvitella, että oppilaiden määrä lisääntyy talouden heiketessä ihmisten hakiessa uusia tapoja tienata. Ja hyvä vieraan kielen taito on aina etu työpaikkaa hakiessa tai sitä pidettäessä.

सारी kirjoitti...

Oikeassa olet. Yritykset ovat pakotettuja kouluttamaan, koska ainoastaan vienti tuo työtä kotimaan markkinoiden seisoessa ja yksityiset etsivät epätoivoisesti tapoja parantaa työnhakumahdollisuuksiaan.
Monet opiskelevat englantia, jotta voivat muuttaa muille maille.
Joten töitä riittää. Maksajia on vaikeampi löytää, yrityksetkin viruttavat maksuehtoja jopa kuuteen kuukauteen. Mutta se nyt ei ole (toistaiseksi) ollut meikäläisen päänsärky, kun palkallisena pelaan.

Ei niin että tässä opettamalla rikastumaan pääsisi.