Kadonneet kiinalaiset

Tänään muistelen hyvää viihdettä, rakas päiväkirja.
Tiistaina olin käytännöllisesti katsoen koko päivän päivällispöydässä. Hyvän ruoan ja viinin lisäksi nautimme Beppe Grillon "komiikasta"; olimme tuoneet kavereillemme dvd:n Grillon Milanon esiintymisestä, jonka Sveitsiläinen televisioyhtiö on tallentanut. Miksikö Grilloa pitää katsoa Sveitsin television tallenteelta? Koska häntä ei kukaan ota Italian televisioon. Hän on se koomikko, joka vuosia ennen Parmalatin taloudellista luhistumista (siis sitä, että kaikkien piensijoittajien rahat oli kadonneet veroparatiisien pankkitileille ja koko operaatio peitettiin väärennetyllä kirjanpidolla, velkaa yhtymällä oli koko ajan ylimitoitetusti, kunnes koko kupla poksahti)siis VUOSIA ennen tuota katastrofia selvitti stand-up-koomikon ohjelmassaan koko systeemin. Niinpä kun Parmalat sitten lysähti, CNN:ännää myöten häntä haastateltiin ihmeellisenä profeettana. Kuinka hän kaiken tiesi? Koska kaikki tiesi kaiken, hän oli vain ainoa joka sanoi ääneen, miten asiat oikeasti on.
Alussa laitoin Grillon komiikan lainausmerkkeihin. Hän naurattaa kyllä, mutta komiikka on liian totta ollakseen pelkkää komiikkaa tai satiiria. Se, mitä hän sanoo, naurattaa, koska oikeastaan sen pitäisi itkettää. Kuten se, miten hän vertaa sitä mitä tapahtui Italiassa Parmalatin jälkeen siihen, mitä tapahtui USA:ssa Enronin vastaavan skandaalin jälkeen. USA:ssa laadittiin ankaria lakeja kirjanpidon väärentämisen sanktioimiseksi; Italiassa laadittiin lakeja, jotta kirjanpidon väärentäminen ei olisi enää rikos. Jotta kun tulee seuraava parmalat, ei tarvitse laittaa hallintoa vankilaan. Kun Grillo tuon kertoi, se nauratti, ihan totta.

Hän puhui myös siitä, miten jätteitä kuskataan Italiasta Saksaan, koska Milanon kaupungin tarjouskilpailun voitti parilla eurolla per rekka joku saksalainen firma, miten Belgiasta tuodaan rekoittain kinkkuja Parmaan, jotka siellä pyöritetään suolassa ja sitten viedään toisilla rekoilla takaisin Belgiaan, miten koko Eurooppa on täynnä tyhjiä rekkoja, jotka ajelevat saastuttamassa, kun eivät kuskaa kinkkuja tai jätteitä, jolloin ne ainakin saastuttavat jostain näennäisestä syystä. Grillo puhui myös kiinalaisista. Oletko koskaan nähnyt kiinalaisia hautajaisia? En minäkään, eikä kukaan muukaan. Kiinalaisia on kuitenkin tällä seudulla aika paljon, koko Italiassa on tänä vuonna 25 000 uutta kiinalaista yrittäjää (lisäys 85 % edellisestä vuodesta), plus kaikki laittomat hikipajojen orjat. He eivät koskaan kuole. Ensiapuun ei tule koskaan kuolleita kiinalaisia. Miksiköhän? Arvaatko?

Miksi koomikon pitää saarnata kaikesta tästä? Koska kukaan muu ei puhu näistä asioista, ei ainakaan ne, jotka haluavat näkyä televisiossa. Siis Italian televisiossa. Kyse ei ole sensuurista, kyse on kai vain katsojaluvuista. Noh, me nyt kuitenkin katsottiin Grilloa telkkarista, ja naurettiin. Hyvää viihdettä.


p.s.
Kiinalaiset kuolleet katoavat, koska heidän passinsa voi siten kierrättää. Kaikkihan tietää, että kiinalaiset on kaikki samannäköisiä, konstikos tuo nyt on vaihtaa henkilöllisyyttä. Sitä paitsi kaikkien nimikin on joku Lee tai Pong.
p.s.2
Grillo muuten kirjoitti jossain mukavasti tuosta lintuflunssasta; se on evoluution tulos: ihminen on kehittynyt lähemmäksi kanaa

Ei kommentteja: