Sono un coglione

"Olen idiootti"

Eilen, kiitos blogien "maanalaisen tiedotusverkoston", läpi Italian kuljeskeli ihmisiä rinnassaan isompia tai pienempiä lappusia, joissa luki tuo otsake: "Sono un coglione", jonkinlainen spontaani mielenosoitus. En töiden vuoksi ehtinyt kirjoittaa tuosta "olen idiootti"- kampanjasta, mutta kyllä se yhden keksi-postauksen ansaitsee vaikka jälkikäteenkin.
Suomessa puhutaan politiikkojen blogeista(ainakin kuuleman mukaan Hesarissa), täällä voi puhua blogien politiikasta.

Tapahtui seuraavaa:
televisioväittelyssä maanantaina Berlusconi loihe lausumahan että ne jotka äänestävät vasemmisto-koalitiota ovat "coglioni". Sana tarkoittaa sananmukaisesti kiveksiä, mutta puhekielessä ihminen joka on "coglione" on kauniisti sanottuna idiootti.

Berlusconi on jo aiemmin käyttänyt samaa sanaa; Genovassa hän kutsui mielenosoittajaa suoraan päin naamaa "coglione" ja siitäkin media riemastui.Oliko sanan"coglione" käyttö siis Berlusconin hiha-ässä? Hänhän on kaikkien(paitsi omien)mielipidetutkimusten mukaan häviöllä ja edellinen televisiokeskustelukin oli aika monen mielestä Prodin voitto. Sitä sietää pohtia.

Ulkomaanlehdistöllekin oli miettimistä, miten kääntää tuo Berlusconin "coglione". Osa on käyttänyt diplomaattisesti sanaa "idiootti" osa on käyttänyt alkuperäistä versiota selittäen kuitenkin sanan etymologian.

Noh, blogeissa asia käännettiin mielenosoitukseksi, ja kuten sanoin, aika monessa kaupungissa ihmiset myönsivät olevansa "coglione".
Vaalien tuloksesta se ei kerro mitään, mutta kivalta se näytti.Ja se kertoi myös siitä, miten valtamedian rinnalla blogit toimivat uudenlaisena, monisuuntaisena vaikuttajana. Olen jo aikaisemmin siteerannut Beppe Grilloa, joka esimerkiksi ei esiinny televisiossa ollenkaan, mutta joka on bloginsa kautta saavuttanut huippuyleisön. Ja hän puhuu usein asioista joista televisiossa ei loiheta lausumahan yhtään mitään.

Ja pääsinpäs minäkin kirjoittamaan aika monta kertaa "coglione", se sana sointuu niin kauniisti kun kirjoittaa Berlusconista.

4 kommenttia:

Leonoora kirjoitti...

Kiitos taas kiintoisasta kirjoituksestasi ja linkistä. Pidän peukkuja täällä!

Katja kirjoitti...

Mannheimer ha assegnato la vittoria matematica all'Unione osservando: "i coglioni sono necessariamente il doppio delle teste di cazzo"

:)

Sari kirjoitti...

Katja, Ai sullekin tuli tekstari!:D

Leonoora, toivottavasti vaalien tulos on sitä miltä nyt näyttää; en käsitä kuka vielä haluaisi jatkaa Berlusconismia.

Leonoora kirjoitti...

No kannattajiahan hänelle löytyy, mutta toivottavasti ei niin paljon, että voittaa vaaleissa!