Maailma on pieniä ihmeitä täynnä

Kotiseudun ulkopuolella asumisessa on ainakin yksi loistava puoli, kutsun sitä Tallinna-efektiksi. Tallinna-efekti on se kiva tunne, että pienellä vaivalla voi tuntea olevansa ulkomailla. En nyt tarkoita sitä käytäntöä, että ryypätään aamusta iltaan ja käyttäydytään huonosti, vaan sitä, että suhtaudutaan ympäristöön vierailijan uteliaisuudella.

Minusta jokaisen tulisi suhtautua silloin tällöin omaan kotipaikkakuntaansa ulkopuolisen näkökulmasta: ihailla kauneutta ja tutkia yksityiskohtia, jotka jäävät arkisilmältä huomaamatta.
Kävellä kiireettä ja istua kahvilassa. Katsella ihmisten touhuja, kuunnella heidän juttujaan. Tehdä antropologisia havaintoja.
Ja entäs luonto! Sen ihmeitä voi ihailla vaikka omassa keittiössään!Onhan toki niitäkin, jotka maailman ihmeiden edessä ovat sokeita ja ymmärtämättömiä kuin kuin kanat. Heitä kutsun turisteiksi.

5 kommenttia:

Aleksi kirjoitti...

Allekirjoitan. On tullut vietettyä aika monta tuntia kotimaassa junaa odotellen ja ihmisiä ihmetellen.

Odotan taas melkoisella innolla, että pääsisin lomailemaan Suomeen ja seuraamaan suomalaista elämää ja ympäristöä ulkopuolisin ja täysin uusin silmin.

Terveiset Bolognasta. :)

Petja Jäppinen kirjoitti...

Bologna on kiva paikka.
Mietin että ellei se olisi niin kaukana sisämaassa, sitä vaikka voisi...

Leonoora kirjoitti...

Löysin pari päivää sitten maalla ollessani jo kadonneeksi luulemani kahvilavalokuvan Riccionesta. Kuva välitti jo unohtuneita tunnelmia sikäläisestä kahvilakulttuurista. Ko. paikkaa en myöhemmin sieltä enää kylläkään tavannut vaan se oli lopettanut toimintansa. Nostalgisia muistoja...mutta kyllä päivittäin, melkein, koen täälläkin ympäristössä ihmetyksen aiheita, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Uusia löytöjä, kohteita ja näkökulmia.
Turistina täällä, elämässä!

Sari kirjoitti...

Kiitos ettà kommentoitte mitàànsanomatonta postaustani.
(Olen aika kiireinen, siis omassa pààssàni, en muuten, joten en jaksa oikein keskittyà kirjoittamiseen)

Aleksi, melkein naapurissa siis!
Modena on aika samanlainen kuin Bologna, vain pienempi ja siistimpi.

Jàppinen:
Bologna ON liian sisàmaassa, niinkuin Modenakin. Joku pàivà muutan vielà Liguriaan, joka on mielestàni Italian helmi.

Leonoora:Viime viikonloppuna taas pikàstà aikaa nautin baari-capuccino-croissant-sanomalehti-aamupalsluksuksesta.
Melkein yhtà kivaa kuin lukea sàngyssà hesaria koko sunnuntaiaamupàivà. (Olen heinàkuussa tulossa Suomeen, sinne Pohjois-Karjalan kulmille enimmàkseen, ja mietin jo, pitàisikò tilata Hesari kuukaudeksi kesàkotiin...)

Äh, nyt huomasin, että unohdin vaihtaa kieltä; no, kyllä tuo aksentti-ä on ihan kai ymmärrettävä.

Sekava-Sari

Tiedoksi: on KUUMA

Leonoora kirjoitti...

Lämpimästi tervetuloa tänne kotoisiin oloihin. Sadepäivinä varsinkin, jos ei ole sen kummempaa tekemistä on mukava lukea. Vaikka sitten naapurin eilistä sanomalehteä :)
Ja kevyesti ja onnellisesti sujuvaa muuttoa myös!