Juo kuoron ulkopuolella*


Tänään olen löysäillyt, on niin kuuma, ettei oikein jaksa olla ulkona ja sisälläkään ei löydy muuta tekemistä kuin elokuvien katselu tai netissä surfailu-aamupäivällä laitoin ruokaa ja se tuntui ylitsepääsemättömältä maratonilta. Kuumuus aiheuttaa ainakin minun päässäni kummallista sekavuutta, ajatukset harhailee ja on vaikea keskittyä.

Mielessäni on risteillyt ajatus kääntää joku pieni teksti tähän blogiin, mutta jotenkin ei vaan löydy mitään päivään sopivaa. Sitten ajattelin kirjoittaa jotain juomista ja vesistä, kun Ritan blogissa taannoin puhuttiin vedestä ja hän kehoitti meikäläistäkin postaamaan jotain. Mutta eihän siitäkään mitään tule. Paitsi jano.

Tämä on siis pelkkä mainos.

Italiassa veden ja viinin jälkeen parasta juomaa on Chinotto. Ja tarkemmin sanottuna Sanpellegrinon Chinò. Juoman ulkonäkö ja makukin muistuttaa kolajuomia, mutta se on paljon parempaa kuin se eräs tunnettu puna-asuinen amerikkalainen. Aluksi hienoisen karvas maku vaatii totuttelua, mutta kun siihen tottuu, ei se amerikkalainen maistu enää miltään.
Sanpellegrino on sitäpaitsi löytänyt mainion mainoskonseptin:*"bevi fuori dal coro", lause, jota ei tietenkään voi kääntää sanatarkasti, kuten olen itse tehnyt otsikossa. Sanonnalla tarkoitetaan (tietysti) sitä, että kun tekee jotain "kuoron ulkopuolella", tekee jotain yksilöllistä. Pullon kyljessä on lisäksi aikaisemmin ollut lainauksia, joissa korostetaan omaperäisyyttä, nykyisessä pullossa lukee näköjään: " C'è un solo punto di vista da cui il mondo si vede in modo diverso. Il tuo." "On vain yksi näkökulma, josta maailman näkee erikoisella tavalla. Sinun näkökulmasi."
Kuten kieltä osaavat huomaavat, en kääntänyt tuota ihan kirjaimellisesti, koska se ei kuulostanut hyvältä.

Kääntäminen on kompromisseja, ja joskus on vaikea löytää se paras mahdollinen. Jokaisella meistä kun on se oma näkökulma.

3 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Ironista on tietysti se, että Sanpellegrino kuuluu nykyisin Nestlè-jättiin. (Sain sen selville vasta nyt, kun luin tuon wikipedian artikelin)Boikotoin tuota monikansallista hirviötä juuri sen takia, ettei sitä yksilö kiinnosta pätkääkään. Nyt siis pitää löytää joku toinen hyvä chinotto...hohhoi.

Duussi kirjoitti...

Kääntäminen on parasta mutta chinotto on kamalata. En ehtinyt tottua karvauteen ja muistelen en lämmöllä vaan viileydellä. Uhhuh.

Sari kirjoitti...

Joo, ei se heti maistu. Vähän niinkuin salmiakki. Tietysti, miksi pitäisikään tottua juomaan jotain, josta ei heti pidä...
Makuasioista voi ja pitää kiistellä, mutta ei suun makuasioista.