Jaahas, nyt sitten on aika miettiä, mitä syödään joulunpyhinä, jotta voi tehdä valmistelut ajoissa.
Italiassa aatonillan ruokaperinteeseen kuuluu kala, usein se on stoccafisso (tulee sanasta stockfish, kuivattu turska) tai sitten baccalà (en tiedä mistä tullee, ehkä sanasta bachulus, kepakko)(älkää uskoko, tämä oli mieheni omasta päästä latinisoima etymologia) (oikeasti juuri on bakkel-jau, muisnaissaksaa joka tarkoittaa tikku-kala)(joten ei mieheni ole ihan pöllö, esim. modenan apenniineilla sanotaan bacchio kepistä, abbacchiare tarkoittaa lyödä kepillä, abbacchiato=bastonato, elikkäs kepillä hakattu) Vähän niinkuin meidän lipeäkala, talveksi säilöttyä kalaa, jota pitää käsitella monimutkaisesti, liuotella sun muuta, jotta siitä saa syötävää.
Mutta meillä ei taivuta italialaiseen katolilaisuuteen, vaan syödään aattoiltana suomalainen jouluateria!
alkupalat
lohirullat
piirakoita munavoilla
pääruoka
kinkkua
(saattaapi olla yllä kuvassa näkyvää porchetta-possua)
karjalanpaistia
keitetyt perunat
rosolli
maksalaatikko
juustovalikoima
piirakoita munavoilla
jälkiruoka
luumuvaahto
(illan kuluessa jatketaan syömällä piirakoita ja munavoita, pähkinöitä, pipareita, joulutorttuja, suklaata, etc. etc.)
lohirullat
piirakoita munavoilla
pääruoka
kinkkua
(saattaapi olla yllä kuvassa näkyvää porchetta-possua)
karjalanpaistia
keitetyt perunat
rosolli
maksalaatikko
juustovalikoima
piirakoita munavoilla
jälkiruoka
luumuvaahto
(illan kuluessa jatketaan syömällä piirakoita ja munavoita, pähkinöitä, pipareita, joulutorttuja, suklaata, etc. etc.)
Joulupäivä on sitten italialaisessa kulttuurissa se mässäilypäivä, Pranzo di Natale on yleensä jokaisessa maakunnassa hieman erilainen; aivan kuten Suomessakin, joulupöytään tuodaan ne perinteisimmät herkut. Tässä Modenalainen perinne-ateria:
antipasti
ravioloni di segale
con burro alle uova
(piirakoita ja munavoita)
antipasti di verdura
primo
tortellini alla panna
secondo
zampone
lenticchie
patate Duchessa
(muusiruusukkeet)
dolce
pandoro
con crema alla vaniglia
ravioloni di segale
con burro alle uova
(piirakoita ja munavoita)
antipasti di verdura
primo
tortellini alla panna
secondo
zampone
lenticchie
patate Duchessa
(muusiruusukkeet)
dolce
pandoro
con crema alla vaniglia
Näistä molemmista menuista jää niin paljon ruokaa kuitenkin yli, että loput joulunpyhät syödään perinteisesti silloin kun nälkä tulee lämmittäen jämiä.
Voi olla, että jätän zamponen uudenvuoden menuuseen, ja korvaan sen ja linssit kalkkunarullalla (kalkkunan rintaa täytettynä luumuilla, aprikooseilla ym. kuivilla hedelmillä). Niinpä teenkin. Ei tässä olla perinteiden orjia.
Nonni, siinäpä ne tämänpäivän jouluvalmistelut sitten olikin. Huomenna teen maksalaatikon.
Voi olla, että jätän zamponen uudenvuoden menuuseen, ja korvaan sen ja linssit kalkkunarullalla (kalkkunan rintaa täytettynä luumuilla, aprikooseilla ym. kuivilla hedelmillä). Niinpä teenkin. Ei tässä olla perinteiden orjia.
Nonni, siinäpä ne tämänpäivän jouluvalmistelut sitten olikin. Huomenna teen maksalaatikon.
3 kommenttia:
Aah, ikävä tunnustaa, mutta porchetta pyyhkii kyllä lattiaa hyvälläkin meikäläisellä joulukinkulla.
Linkitin sinut. Saat haasteen koota tarina, jos se sinua innostaa. Ellei innosta, älä pistä siihen aikaasi. Taas on perstai ja torstai käsissä. Kivaa päivää!
Ruupert, kyllä juu, sika on hyvää pienenä ja hiljaisella tulella paistettuna!
Rita, kuten varmaan huomasitkin, haasteeseen on vastattu.
Lähetä kommentti