Demokratian tuulia

Italian keskustavasemmisto on luomassa uutta demokraattista puoluetta. Olen vähän ymmälläni siitä, että puolueen perustaminen alkaa kummasti muistuttaa 90-alun Forza Italia- puolueen (siis sen Berlusconin oman puolueen) hekumointia. Uusi puolue on mukamas kaikkien puolella-siis ei oikeastaan kenenkään.

Uutta puoluetta tarvitaan luomaan yhä vahvempi kaksipuolue-järjestelmä ja parantamaan siten "hallittavuutta". Hallitusten kiusana kun ovat pikkupuolueet, jotka koalitioiden sisällä keikuttavat venettä. Ihan oikean kaksipuoluejärjestelmän toivotaan luovan mahdollisuudet ihan oikeaan enemmistöhallitukseen, jonka ei tarvitse enää rukoilla ja pyytää usein ääriaineksista koostuneita pikkupuolueita pysymään ruodussa.

Olen hieman skeptinen. Mitä ameriikkoja tässä nyt haikaillaan. Monet tosin puhuvat eurooppalaisesta mallista, viitaten Saksaan, mutta Italia ei ole Saksa. (Kuten ei ihan amerikkakaan) Ironista tietysti myös on se, että puhutaan demokraattisesta puolueesta, kun oikeastaan uusi mammuttipuolue tuskin voisi toimia kovinkaan demokraattisesti, saatikka edistää demokratiaa. Vai onko USA:n demokraatit tietämättäni demokraattisia?

Ei kommentteja: