Xiao Mai

...ja taas viikko hurahtaa humautti.

On todellakin niin, että kaunis ilma ei ole suotuisa nettielämälle. Aurinko porottaa ja puut ja nurmet ovat kukassa, vielä ei ole liian kuuma (vaikka 27-28 on jo aika kuuma), joten elämä valuu väkisinkin ovien ulkopuolelle, minkä nyt töiltä ehtii. Vaikka eilen pidin lasten enkkukerhonkin puistossa. Voitteko muuten kuvitella suomalaista lasta, joka valittaa, että varjossa on kylmä, kun ilman lämpötila on takuulla lähemmäs 25 (auringossa lähemmäs 30)? Etelän olennot!

Tämä nyt on jo vanha uutinen, mutta viime viikolla sattui sellaistakin, että kiinalaiset mellakoivat Milanossa. Tämä tietysti onkin suorastaan hassu uutinen, jos vertaa sitä toissapäiväisiin etelä-korealaisen pojan edesottamuksiin ameriikoissa, mutta en olisi uskonut, että kiinalaiset ryhtyvät tappelemaan poliisien kanssa. Taas yksi stereotypia sai mennä menojaan.
Milanon kaupunki on aloittanut tiiviin sakotuskampanjan "Little China" -alueella, koska kiinalaisten tukkukaupat aiheuttavat liikenteelle haittaa tuplapysäköintinä ja tavarakärryjen virtana. Kiinalaiset suuttuivat ja ottivat satapäin yhteen poliisin kanssa. Asiassa on tietysti sekin puoli, että myös italialaisia sakotettiin. Mutta minusta polemiikki siitä, onko oikein, että kiinalaiset luovat kaupunkiin oman kaupunkinsa, vie asian hiukkasen sivuraiteille. Lakeja ja sääntöjä saa kyllä vaatia noudattamaan, mutta jos kiinalaiset luovatkin oman "ghettonsa" (uutisissa painotettiin useasti sitä, että he jopa hoitavat itse omat potilaansa, jakavat työpaikat keskenänsä ja kirjoittavat uutisensa kiinaksi!!!)...hm, en ole niinkään varma että se sinänsä on vaarallista. Nämä ovat monimutkaisia asioita. Maassa maan tavalla, mutta missä kulkee raja? Itse en kyllä suostu luopumaan äidinkielestäni, miten voisin vaatia sitä kiinalaisilta? He yleensä kuitenkin opiskelevat italiankin, ainakin ne, jotka tarjoilevat katkarapu-xiaomaita ravintoloissa...Jos mielikuvani kiinalaisista vaikuttaa hieman kaksiulotteiselta, voin lohduttautua sillä, että myös kiinalaisille me eurooppalaiset olemme kaikki samannäköisiä.

No nyt tuli nälkä, kun ajattelin niitä kiinalaisia ravioleja. Eikä minulla oikeastaan ole mitään muuta kirjoitettavaa.


Xiao xiao!

Ei kommentteja: