Tilastoperhe


Menin sitten lupaamaan, että kirjoitan jotain italialaisesta perheestä Istatin tilastoihin nojautuen.
Vaikka olisivatkin niitä suurimpia valheita, tilastot kertovat sellaisesta Italiasta, jonka minäkin olen oppinut tuntemaan, joten tässä pieni radiografia (siis röntgenkuva)

Italialaiset menevät yhä harvemmin naimisiin. Monet asuvat avoliitossa ennen naimisiinmenoaan, mutta useille sekin on mahdottomuus. Asuntoja on vaikea löytää, joten kolmekymppiset(sekä miehet että naiset) perheiden peräkamareissa eivät ole harvinaisuuksia. Jotkut onnistuvat kuitenkin oman kodin hankinnassa, suurin osa perheistä asuu omistusasunnossa.
Kun sitten naimisiin mennään, on hyvänä tarkoituksena hankkia lapsia.
Niitä tehdään kuitenkin aika vähän, noin yksi ja risat. Ellei kyseessä sitten ole maahanmuuttajaperhe.
Italialaisessa perheessä ollaan ylipäänsä vanhoja. Tilastojen mukaan perheeseen kuuluu useammin vanhus kuin lapsi.* Moni vanhus on tosin nykyisin oma perheensä kodinhoitajansa kanssa, italialaisilla perheenäideillä ei ole enää entistä intoa pitää vanhenevia appivanhempia nurkissa vänisemässä.(Anteeksi, appivanhemmat eivät tietenkään välttämättä vänise, mutta tuo oli nyt vain sellainen sopiva kielikuva).
Naiset ovat alkaneet hankkia elantoaan palkkatyössä, vaikka sen n.1,3 lasta hankkineen onkin vaikea lasten tulon jälkeen jatkaa tai aloittaa kodin ulkopuolella työskentelyä, lasten syntymä on edelleenkin suurin este naisen uralle. (Siis sille, että voi hankkia elantonsa palkkatyössä; työ harvemmin on "itsensä toteuttamista", vaikka niin moni haluaakin ajatella). Naisella on muutenkin kestämistä kodin muurien sisällä; naisten väkivaltaisten kuolemien syyllisiä voi useimmiten etsiä perheenjäsenten keskuudesta. Avioerot ovat toki lisääntyneet, kirkon mielestä huolestuttavasti; totta on, että yksinhuoltajia on ennätysmäärät.
Ja kuten aikaisemmin tuli mainittua, keskimääräinen italialainen perhe on köyhä eikä yhteiskunta tue sitä tarpeeksi.
Mutta italialaiset ovat kaikenkaikkiaan tyytyväisiä perhesuhteisiinsa; italialainen perhe natisee, vaan ei hajoa.

* Katjalla on asiasta ensikäden tietoa...katsokaa vaikka: Arkitehti

1 kommentti:

Katja kirjoitti...

Jossain TV-talkissa takavuosina eräs Berluscan ministeri, armeliaasti olen unohtanut kuka, väitti että puheet Italian köyhistä ovat vain vasemmiston propagandaa, sillä Italia on rikas maa. Ei ollut äijäparka kuullut epätasaisesta tulonjaosta.