Lohtuleivokset

Kissa ei kuulu reseptiin. Kardemumma kyllä.


Joskus on se aika kuukaudesta/vuodesta/elämästä, että ihminen tarvitsee lohturuokaa. Lohturuoista suurenmoisin on tietenkin suklaa.
Tänään tein jälkiruoaksi lohtuleivoksia, jotka ovat oma kehitelmäni. Kerran näin jossain(en kuolemaksenikaan muista missä) ystävänpäivä-reseptin, jossa "kakku" oli suklaata ja kananmunia, ilman jauhoja. Tätä ideaa käytän näissä lohtuleivoksissa, koska se tekee niistä suussasulavia. Lohturuoka ei lohduta, jos sitä pitää järsiä!
Täytteeksi leivoksiin laitoin päärynöitä, koska on juuri niiden sesonki. Viinin sijaan kokeilin, miltä maistuu teessä keitetty päärynä. Maistuu, erityisesti Earl Greyn bergamotti korostaa mukavasti päärynän makua.
Myös kermavaahtoon halusin lohdullista makua; kardemumma on yksi mielimausteistani (liekö syynä se, että olen pullamössö-sukupolvea) ja kermavaahto kardemumman kera on erittäin lohdullista. Tässä koko lohdullinen resepti:

Lohtuleivokset neljälle lohdutettavalle


Ainekset:

Pohja: 170° C, 20 min.
400g tummaa suklaata (vähintään 60% kaakaovoita; hyvässä suklaassa kaakaovoipitoisuus mainitaan)
50 g voita(itse käytin suolatonta voita, joten lisäsin hyppysellisen suolaa)
1 dl maitoa
3 kananmunaa
1 dl sokeria

Täyte:
kaksi keskikokoista kuorittua päärynää (yhteensä n. 200 g) pieninä kuutioina
1 dl vahvaa Earl Grey teetä
reilu rkl hunajaa
n. 1/2 tl raastettua sitruunankuorta

n. 1 dl kermaa vaahdotettuna sokerilla ja kardemummalla maustettuna

Ja sitten toimeen:

1. Ensin kannattaa valmistaa päärynäkompotti: keitä päärynäkuutioita sitruunankuorella ja hunajalla maustetussa teessä n. 10 minuuttia. Jätä jäähtymään.

2. Sulata suklaa vesihauteessa voin ja maidon kera.

3. Vatkaa munat sokerin kanssa timmiksi vaahdoksi. (Anna suklaaseoksen jäähtyä sillä välin)

4. Kääntele munavaahto jäähtyneeseen suklaaseokseen, älä vatkaa.

5. Levitä taikina pellille n. 2 cm paksuiseksi levyksi (n. 35x25 cm) ja paista miedossa lämmössä. 170° C, 20 min.

6. Leikkaa juuri uunista otetusta levystä n.8 cm levyisiä kiekkoja, (itse käytin ikean muovimukia) yhteensä 12 kpl. Jäähdytä kiekkoja niin pitkään kuin maltat, vaahdota vaikka kermaa ja mussuta taikinasta ylijääneitä palasia.

7. Kokoa leivokset: kiekko-kompottia-kermavaahtoa-kiekko-kompottia-kermavaahtoa jne.

Nauti ja lohdutu.

Edit: Kolme kerrosta on tappoannos (ainakin jälkkärinä). Ehkä kannattaa tyytyä kahteen tai jopa vain yhteen kerrokseen ja jakaa leivokset suuremmalle porukalle...tai yksinkertaisesti puolittaa taikinan määrä.

Ai juu, tämä resepti osallistuu Lokakuun ruokahaasteeseen.

2 kommenttia:

ylimuuli kirjoitti...

Lohdutti pelkästään ohjeen lukeminen, vaikken ollut edes lohdun tarpeessa, oot ihan asian ytimessä nyt. :-D

Bergamotti, kardemumma, suklaa - kaikki iskee muuloseen! Tsemiä haasteeseen, tää on aikas killeri :-P

Sari kirjoitti...

Kiva tietää jakavansa suurta lohdutuksen sanomaa! ;)
Ja kiva, jos pidät reseptistä, kiitos!