Svensk text

Olen opiskellut korvat punaisena ruotsia, nytkin kuuntelen ruotsin raadiuta. Yllàttàen pomo keksi ettà voin opettaa alkeisruotsia. Mità siità ettà on kulunut suunnilleen kymmenen vuotta siità kun olen viimeksi edes kuullut koko kieltà. Onko tàmà rangaistus siità ettà olen aina opiskellut ruotsia vastentahtoisesti?
No kukaan ei tietenkààn pakottanut mihinkààn, ja otankin tàmàn oivana tilaisuutena kerrata toista kotimaista. Ja oppilaani ovat vasta oppineet sanomaan jag heter och jag bor, eikòhàn parissa kuukaudessa meikàlàisen taidot parane, opettaessa, niin ettei pahempia vahinkoja aiheudu.
Mutta vàhàn hàvettàà.

En ole vielà lukennut uusinta kirjaa Ruotsin kuninkaasta, mutta kirjan mukaan hàn on kuulemma joskus katsonut strippaajia ja ehkà jopa pettànyt vaimoaan. Ruotsalaiset kadunmiehet olivat àsken kuuntelemassani haastattelussa sità mieltà, ettà yksityiselàmà on yksityiselàmàà, olipa kunkku tahi tavis. Mutta entà jos valtionpààmiehen koko elàmà tuntuu olevan alaikàisten napatanssijattarien peràssà juoksemista? Onko sekin yksityisasia?

Hih, ruotsalainen sanoi juuri radiossa "What the fuck" (niin, ihan englanniksi). En muistakaan miten vapauttavaa on asua paikassa, jossa voi sanoa televisiossa mità haluaa, kirotakin, mutta teoistaaan joutuu tilille, julkisesti.

Lopuksi: Simple Swedish
(youtube video)
Siità se alkaa.

3 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Graduntekovvaiheessa oli minullakin ongelmia ruotsin kanssa, jota olen nuorena puhunut sujuvasti.

Selvisin siitä lukemalla poijan lukion ruotsinkirjat, jotka makoilivat kellarissa suunnilleen koskemattomina. En usko että hän juuri ruotsia osaakaan.

Minä pääsin juuri ja juuri kielikokeen läpi. Siis noin 40 vuotta siitä, kun olin ruotsia tarvinnut. Aika jännää että Italiassa oletetaan myös, että suomalaiset osaavat ruotsia.

Arkitehti kirjoitti...

Ruotsin suurlähettiläs kunnioitti visiitillään Dag Hammarskjöldin mukaan nimettyä keskikoulua kaupungissamme, ja arvatkaa vaan kuka kaivettiin esiin preppaamaan teinien ääntämystä kun lauloivat lähettiläälle Du gamla du fria:n. Oli yllättävän suomenruotsalainen nuotti ;)

Puhuin sujuvaa ruotsia joskus teininä, mutta ihmeesti se on hautautunut jonnekin muistin syövereihin.

Hamesankarimme edesottamuksista löytyisi yhtä jos toista kirjoitettavaa, vaikka ehkä vielä mykistävämpiä ovat yleisökommentit nettipravdassa, eli kiva kun joku poliitikko uskaltaa olla itsensä ja olla hymistelemättä homoja, ja sitä saa mitä tilaa. Ans kattoo nyt jos jaksan aiheesta.

Sari kirjoitti...

Minà en ole oikein koskaan puhunut ruotsia sujuvasti. Jos nyt sitten vanhoilla pàivillà vihdoin oppisi tuonkin taidon.

@Ripsa
Oletetaan, kun CV:ssà lukee ettà osaan ruotsia...
(oma vika siis)
@Arkitehti
Luin juuri juttusi: naulan kantaan. Vaikken olekaan pravdan yleisòòn kàynyt tutustumassa.