Rotesti

Voisin mennä siitä missä aita on matalin ja kiukutella sitä miten suomalaiset äänestivät ihan väärin, ja että miten meidän julkinen kuvamme on maailmalla tiivistettävissä seuraavaan Irwin Goodmanin (ironiseen) lauluun : Mutakuono ja lakupelle
(Joku on lämäissyt kuvitukseksi Suomen lipun, ironinen teko sekin, toivon tosin ehkä turhaan)

Olen kuitenkin tässä viikon ajan sulatellut vaalitulosta (joka suoraan sanoen ei ollut mikään yllätys edes ulkosuomalaiselle) ja tullut siihen johtopäätökseen että suomalaiset äänestivät ihan oikein.

Luulen että erityisesti maaseudun väki on kyllästynyt oman äänitorvensa muuttumisesta helsinkiläisten mielistelijäksi. Miten voi maatalousyrittäjä niellä puheet "Suomen keskusta on myös helsinkiläisten puolue", kun koko historiansa ajan (siitä asti kun se vielä oli maalaisliitto) puolueen äänestyskanta on ollut maaseudulla. Keskustassako ei haluta olla maalaisia, eikä maakunnista?Aika suuri osa asuu vielä kehäkolmosen ulkopuolella. Eikä asiaa auttanut laskujohtoinen hallitus-ura tai vaalirahoituksen pimeän puolen paljastuminen.

Puolueet kaiken kaikkiaan ovat näyttäneet olevansa kykenemättömiä tekemään johdonmukaisia päätöksiä ja on niiden syy, että populismi saa jalansijaa. Jos persujen suurin ansio on se että "he sanovat niinkuin asiat ovat" ja että "heidän puheistaan edes ymmärtää jotain" on se merkki siitä että ammattipolitiikot ovat epäonnistuneet.

Piti siis protestoida, eikä näyttänyt haitanneen se, että äänestäjien vastalause poliitikalle kuulosti lähinnä Simo Salmisen rotestilaululta.

Nyt uudet kansanedustajat löytävät itsensä pääkallopaikalta, ja vastuu painaa. Olen utelias näkemään mitä he saavat aikaan. Aivan yhtä kiinnostavaa on nähdä millaisia seurauksia heidän lupaamallaan politiikalla on. Jos Portugali ei saakaan eurotukea, saattaa se olla portugalialaisten pelastus. "Avustukset" yleensä annetaan pankeille ja valtio velvoitetaan kiristämään vyötä ja alentamaan palkkoja, siis tavalliselle kansalaiselle koittaisi vielä tiukemmat ajat. Voi olla tietysti niinkin että persut juuri ajavatkin vain avustusten tiukkoja ehtoja eivätkä avustusten epäämistä, missä tapauksessa heidän valtaantulonsa saattaa olla ihan oikeastikin portugalilaisten perikato. Epäilen tosin, että Arkadianmäelle pääseminen muuttaa kivikovankin persun ammattipolitiikoksi, saati sitten hallitusvastuu, ja sanoista tekoihin siirtyminen hankaloituu yllättävän paljon. Joten katsotaan nyt.

Mitä tulee alussa mainitsemaani mielikuvaan suomalaisista, ihan hyvä että maailmalla pidetään suomalaisia konservatiivisina ulkomaalaisvihaajina. Eipähän tarvitse kenenkään ulkomaalaisraukan ihan ilman ennakkovaroitusta joutua pohjolan perille kärvistelemään.

3 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Kolmas kerta toden sanoo!

Siis olen jo kaksi kertaa yrittänyt saada viestiä Bloggerin kommenttiin.

1. Samaa mieltä Suomen vaalianalyysista. Tod.näkösesti syynä vanhojen putoamiseen on korruptio, siis nää vaalirahat, eikä Portugalin korruptio tai mikä lie siellä on vikana.

2. Millos te Italian naiset SAATTE sen Berlusconin ukon ulos sieltä? En käsitä miten se voi edelleen luikerrella kuin mikäkin niljainen limanuljaska. Tosin limanuljaska on kunniallinen sieni...

Sari kirjoitti...

Uijjui, nyt laitoit pahan. Me naisethan RAKASTETAAN berluscaa.
Ukko itse ainakin on vakuuttunut.

Ciacy kirjoitti...

Minà olen vasta tànà vuonna ensimmàisen kerran seurannut politiikkaa vàhàn paremmin ja siltikààn en oikein osaa sanoa ettà menikò nyt hyvin vai huonosti. Sità tietàà silti niin vàhàn....pitàà nyt vain sitten odotella niità tekoja.
Ihan yhtà vàhàn myòs Italian ulkopuolella asuvat tietàvàt meidàn "rakastamastamme" Berlusconista. Niin paljon pahaa kun hàn onkaan tehnyt ja sellainenkin mafioso ja lòrppòsuu ja vaikka mità niin on hàn silti tuonut Italialle tooooosi paljon tòità ja homma nàissà tyòpaikoissa toimii...Nàistà ei kuitenkaan esim suomalainen tiedà mitààn.